Malatya

Malatya'da zirai don kayısı bahçelerine zarar verdi

17:36 25 Nisan 2016
Malatya'da zirai don kayısı bahçelerine zarar verdi

Malatya Ziraat Odaları İl Koordinatörü Yunus Kılıç, kentte yaşanan zirai don nedeniyle kayısı bahçelerinde hasar oluştuğunu söyledi.

Kılıç, kentte geçtiğimiz günlerde etkili olan zirai donun tarım arazilerine zararına ilişkin bazı ilçe ziraat odası başkanlarıyla Malatya Ticaret Borsasında toplantı düzenledi.

Kılıç, 17-20 Mart ve 20-21 Nisan'da kentte yaşanan zirai don nedeniyle kayısı ve cevizde hasarların oluştuğunu belirterek, "Üreticilerin bir yıllık emeği yok olup gitti. Küresel ısınma neticesinde iklim şartları en çok kayısı üreticisini vurdu. 4 yıldır ürün alamayan kayısı üreticisinin bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borcu 4 yıllık erteleme sonucunda ödenemez duruma geldi." diye konuştu.

Malatya'da, bir milyon dekar sulu alanda yaklaşık 10 milyon kayısı ağacı bulunduğunu anlatan Kılıç, üreticinin alternatif ürün ekebilecek sulu alana sahip olmadığını, susuz arazilerin ise kuraklık nedeniyle biçilemez durumda olduğunu söyledi.

Kayısıyı kurtarma ve üreticiyi bir nebze rahatlatmak amacıyla alan bazlı desteği, kayısı üreticisi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'ten talep edecekleri kaydeden Kılıç, "Üreticilerimizin banka ve Tarım Kredi borçlarının silinmesini, kayısıda taban fiyat belirlenmesini talep ediyoruz." dedi.

Toplantıya Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, Akçadağ Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boyraz, Darende Ziraat Odası Başkanı Vedat Ali Kaya ve bazı ilçe ziraat oda başkanları katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.