Malatya

Suriyeli gönüllü berberler bayram mesaisinde

11:17 10 Eylül 2016
Suriyeli gönüllü berberler bayram mesaisinde

VOLKAN KAŞİK - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Malatya'daki konteyner kentte misafir edilen Suriyeli berberler, Kurban Bayramı öncesi yoğun mesai yapıyor.

Kurban Bayramı hazırlıklarının günler öncesinden başladığı konteyner kentte Suriyeli kadınlar evlerinin temizliğini ve yöresel yemekler yaparken, erkekler de berberde tıraş olmak için saatler öncesinden konteyner kentteki dükkanlarda sıra bekliyor.

Beydağı Konaklama Tesisi'nde misafir edilenler arasında bulunan Suriyeli berberler, konteyner kentte kendilerine tahsis edilen dükkanlarda sığınmacılara gönüllü olarak ücretsiz hizmet veriyor.

Konteyner kentteki mahallelerde oluşturulan dükkanlarda hizmet veren Suriyeli berberler, normal günlerde her gün yaklaşık 30 kişiyi tıraş ederken, bayramlarda bu rakam 100'e ulaşıyor.

Suriyeli berberler, ülkelerinden uzak olsalar da vatandaşlarına gönüllü hizmet verip bir nebze katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşıyor.

- "Gönüllü olarak hizmet veriyorum"

Suriyeli berber Usame Cuma, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkesindeki iç savaş nedeniyle yaklaşık 3 yıl önce ailesi ve 7 çocuğuyla Hama kentinden kaçarak Türkiye'ye sığındıklarını söyledi.

Daha sonra Malatya'ya yerleştirildiklerini anlatan Cuma, burada yaşamlarını sürdürmeye çalıştıklarını ifade etti.

Yaklaşık 20 yıldır berberlik yaptığını, Suriye'de de çok güzel bir iş yerinin bulunduğunu aktaran Cuma, "Savaş nedeniyle her şeyimizi bırakıp Türkiye'ye gelmek zorunda kaldık. Eşim ve 7 çocuğumla burada hayat mücadelesi veriyorum. Mesleğimi çok seviyorum o nedenle burada gönüllü olarak hizmet veriyorum." dedi.

Malatya'ya geldikten sonra ilk zamanlarda konteynerlere giderek insanları tıraş ettiğini daha sonra kendisine yer tahsis edildiğini belirten Cuma, her gün yaklaşık 20-30 kişiyi tıraş ettiğini kaydetti.

- "Herkesi tıraş edip sevindireceğim"

Cuma, bayramlarda işlerinin yoğunlaştığını dile getirerek, "Kurban Bayramı'na az kaldı, yoğunluk yaşıyoruz. Bayram öncesi çocukları, gençleri herkesi tıraş edip sevindireceğim. Normalde her gün 20-30 kişiyi tıraş ediyordum ancak bayramlarda bu sayı yaklaşık 100'e yükseliyor. Suriye'deki bayramları da özlüyorum ancak şu an orada savaş var." ifadelerini kulandı.

Annesi ve 5 kardeşinin Suriye'de olduğunu vurgulayan Cuma, onları çok özlediğine değindi.

Berberliği konteyner kentte öğrenen 16 yaşındaki Suriyeli Meysere el-Kasım ise mesleğini çok sevdiğini anlattı.

Her gün yaklaşık 50 kişiyi tıraş ettiğini kaydeden el-Kasım, "Bayram dolayısıyla her gün 100'e yakın kişiyi tıraş ediyoruz. Mesleğimi ülkeme döndüğüm zaman da sürdüreceğim." diye konuştu.

Berberde tıraş olmak için sıra bekleyen Ragıp el-Şaban (35) ise Suriye'nin Humus kentinden 4 yıl önce Malatya'ya geldiğini kaydetti.

Gönüllü olarak sunulan hizmetten dolayı memnun olduklarını anlatan el-Şaban, yetkililere teşekkür etti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.