Malatya

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu:

12:44 25 Ekim 2016
HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu:

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, "İnşallah Türkiye'deki kamuoyu, başkanlık sistemi için daha sağlıklı bir tartışma yürütebilir." dedi.

Yapıcıoğlu, Malatya Öğretmenevinde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de son günlerde başkanlık sistemine ilişkin tartışmalar olduğunu belirtti.

Anayasa değişikliğiyle ilgili daha önce 100 maddelik bir değişikliğin basına yansıdığını, ancak bunun nasıl olacağı şeklinde henüz yeteri kadar detay olmadığını ifade eden Zekeriya Yapıcıoğlu, "Başkanlık sisteminin nasıl olacağı, adına 'Türk tipi başkanlık sistemi' denen sistemin neler getireceği konusunda bazı ipuçları belirlenmeye başlandı. Mesela, hem başkana hem de meclise karşılıklı fesih yetkisinin verileceğine dair. Başkanın 5 yıl için 2 seferlik seçilebileceğine ve parlamento seçimiyle başkanlık seçiminin aynı gün yapılacağı konusu. Bunlar bazı ana başlıklar. Detayları gördükçe inşallah Türkiye'deki kamuoyu, başkanlık sistemi için daha sağlıklı bir tartışma yürütebilir." diye konuştu.

Şimdiye kadar tartışmaların şahıs üzerinden yapıldığını kaydeden Yapıcıoğlu, şöyle devam etti:

"Başkanlık sistemine taraftar olanlar, 'Recep Tayyip Erdoğan Başkan olsun' diyenlerdi. Karşı çıkanlar da 'Recep Tayyip Erdoğan'ın başkan olmasını istemiyoruz' diyen kesimlerdi. Bu da sağlıksız bir tartışmaydı. Sağlıksız zeminde yapılan tartışmalardan sağlıklı sonuçlar da beklemek mümkün değildi. Önümüzdeki günlerde detaylar daha fazla ortaya çıktıkça, daha net sonuçlara ulaşılacaktır. Biz de o zaman fikirlerimizi kamuoyuyla paylaşma fırsatı bulacağız."

- FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturmalar

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, FETÖ'nün darbe girişiminin ardından operasyonlarda çok sayıda kamu personelinin görevden uzaklaştırıldığını ve tutuklandığını anımsatarak, örgütün devlet kurumlarına yoğun şekilde yapılanmış olduğunun anlaşıldığını söyledi.

Bunlardan en önemlisinin ise adalet teşkilatı olduğunu belirten Yapıcıoğlu, bu yapının eline geçirdiği yargı gücünü kullanarak çok sayıda kesime mağduriyetler yaşattığını kaydetti.

Zekeriya Yapıcıoğlu, "Bunlardan mağdur olan insanların fazlalığı veya mağdur olmuş kişilerin dosyalarının yeniden ele alınmasının yargıya büyük bir yük bindireceği makul, mantıklı ve yerinde bir gerekçe değildir. Bir yerde mazlumiyet varsa, haksızlık varsa, insanlar bazı haklarından mağdur bırakılmışsa, bu da adalet adına yapılmışsa, devletin mazeretlerin arkasına saklanmadan mutlaka bu mağduriyetleri giderecek adımlar atması gerekir." şeklinde konuştu.

Yapıcıoğlu, bir gazetecinin, terör örgütü PKK'nın son dönemdeki eylemlerine ilişkin sorusuna ise "PKK'nın silahlı eylemlere başladığı 1984 tarihinden bu yana maalesef pek çok hükümet ve devlet yetkilisi, sorunu sadece bir asayiş sorunu olarak gördü. Ara ara da ekonomi, geri kalmışlık sorunu olarak gördüler. Fakat bu sadece asayiş ve ekonomik bir sorun değildir. Mutlak olarak sorunu bütün olarak ele almak gerekiyor. Öte yandan, tonlarca bombayı bir araca yükleyip insanların geçtiği yerlerde patlamak, her seferinde onlarca insanın ölmesine ve yaralanmasına sebebiyet vermek, kim tarafından yapılırsa yapılsın, kınanması gereken insanlık dışı eylemlerdir." yanıtını verdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.