Malatya

Anadolu'nun manevi ziyaretgahı: Somuncu Baba Külliyesi

11:27 22 Temmuz 2017
Anadolu'nun manevi ziyaretgahı: Somuncu Baba Külliyesi

EMRAH GÖKMEN - AYHAN İŞCEN - Malatya'nın Darende ilçesindeki, "Somuncu Baba" olarak tanınan Şeyh Hamid-i Veli'nin türbesinin de bulunduğu Tohma Kanyonu'ndaki külliyeyi ziyaret edenler, manevi huzuru ve doğal güzellikleri aynı atmosferde buluyor.

Somuncu Baba Külliyesi'nde, "Allah dostu, gönül ereni" olarak bilinen Şeyh Hamid-i Veli'nin türbesinin yanı sıra Somuncu Baba Camii, Hulusi Efendi Haziresi, Yeni Cami, Somuncu Baba Müzesi, Şeyh Hamid-i Veli Kütüphanesi, Balıklı Kuyular ve Balıklı Havuz yer alıyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğünün izniyle Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı tarafından 1990-2000 ve 2009-2013 yılları arasında restore ettirilen külliyenin, en eski yapısı ise 14. yüzyılda inşa edilen Somuncu Baba Camisi.

2013'te yaptırılan Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin hakim olduğu Yeni Cami ise ahşap süslemeli, yıldız desenli tavanı ve ilginç bir mimariyle yapılan mihrap, minber ve kürsüsü ile dikkati çekiyor. Mihrabın arkasındaki merdivenle hem minbere hem de kürsüye çıkışın sağlandığı caminin geniş avlusu, yaz sıcaklarında akşam ve yatsı namazlarının açık havada kılınmasına imkan sağlıyor.

Külliyedeki manevi mekanları ziyaret edenler, doğal güzelliklere de hayran kalıyor. Külliyeyi de içerisine alan Tohma Kanyonu'nu görme fırsatı bulan ziyaretçiler, mesire alanlarında piknik yaparken, rafting, trekking gibi çeşitli doğa sporlarını da gerçekleştirebiliyorlar.

Somuncu Baba Camii imam hatiplerinden Musa Tektaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl binlerce kişinin külliyeyi ziyaret ettiğini belirtti.

Külliyenin tanınırlığının her geçen gün arttığına dikkati çeken Tektaş, "Şeyh Hamid-i Veli Türbesi ve külliyesi yerli ve yabancı ziyaretçilerimiz tarafından yoğun olarak ziyaret edilen Anadolu'nun manevi merkezlerinden bir tanesidir. Yılda yaklaşık 500 bin ziyaretçiyi bu mekanda ağırlıyoruz." dedi.

- İslam mimarisinin en güzel örnekleri külliyede

Şeyh Hamid-i Veli Camisi ve Külliyesi'nin toplam 6 bin metrekarelik alanı kapsadığını kaydeden Tektaş, 10 bin kişinin aynı anda namaz kılabileceğini belirtti.

Tektaş, Yeni Cami'nin tavanındaki iç içe geçmiş ahşap yıldızın, işlemesiyle dikkati çektiğini aktararak, "Bu mekan, bir Allah dostunun, gönül ereninin türbesi olmakla birlikte aynı zamanda İslam mimarisinin en iyi örneklerinin sergilendiği bir külliyedir. Merhum Seyit Osman Hulusi Efendi'nin kurmuş olduğu vakıf vasıtasıyla, bugün her türlü bakım ve onarımı gerçekleştirilen Somuncu Baba Külliyesi, insanların gönül ferahlığına eriştiği, manevi cazibe merkezi özelliği taşımaktadır." diye konuştu.

- "Sanki cennet bahçesindeyiz"

Ankara'dan gelerek külliyeyi ziyaret eden Necmiye Sultan Toprak ise Somuncu Baba Külliyesi'nin insana huzur verdiğini dile getirerek, herkesin bu manevi ve doğal güzelliklere sahip mekanı ziyaret etmesi gerektiğini ifade etti.

Emine Bulak ise ilk kez geldiği külliyeden çok etkilendiğini belirterek, "Ben özellikle türbenin önündeki havuzlu bahçeden çok etkilendim. Sanki cennet bahçesiymiş gibi. Öyle bir huzur buldum." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.