Malatya

Malatya'da astronot gıdasının hasadı yapılacak

13:12 06 Eylül 2017
Malatya'da astronot gıdasının hasadı yapılacak

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından deneme ekimi yapılan ve astronot gıdası olarak bilinen kinoa bitkisinin hasadı yapılacak.

Malatya Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Tarımsal Projeler Müdürlüğü tarafından Akçadağ ilçesinde Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünden (TİGEM) kiralanan arazinin yaklaşık 200 dönümlük kısmına nisan ayında deneme amaçlı 230 kilogram kinoa tohumu ekildi.

Malatya tarımına alternatif ürünler geliştirmek amacıyla gerçekleştirilen kinoa ürününün gelecek haftalarda hasadı yapılacak. İstenilen verimin alınması halinde il genelindeki Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)’ye kayıtlı çiftçilere talepleri halinde kinoa destek olarak verilecek.

Kinoa bitkisinin hasadının ardından, Arguvan'da hizmete giren hububat eleme işlerinde kullanılan sellektör tesisinde işlenerek, tohumluk ve un olarak kinoadan iki ayrı ürün elde edilecek.

Tohumluk kinoa ÇKS’ye kayıtlı üreticilere, aranılan şartları taşımaları halinde destek amaçlı verilecek, unluk kinoadan ise un üretilecek.

Yağ oranı düşük olan kinoa bitkisi, besleyici değeri yüksek olmasına rağmen kilo aldırmama ve kolay hazmedilme özelliğine sahip. Ayrıca Çölyak hastaları tarafından da rahatlıkla tüketilebiliyor.

Büyükşehir Belediyesi tarafından elde edilecek kinoa ununun Malatya’da kayıtlı bulunan 855 çölyak hastasına, belirlenen şartlar çerçevesinde dağıtımının yapılması hedefleniyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.