Malatya

Yarım asırdır şeker pancarına emek veriyor

15:51 17 Kasım 2017
Yarım asırdır şeker pancarına emek veriyor

Malatya'nın Darende ilçesinde yaşayan 73 yaşındaki Mevlüt Bozkurt, yarım asrı aşkın süredir 900 dönümlük arazide şeker pancarı üretiyor.

Elbistanlı çiftçi bir aileden gelen Bozkurt, ilçenin Balaban Mahallesi’nde kiraladığı 18 tarlada 4 bin 600 ton şeker pancar üretimi sağladı.

Bozkurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, babasından edindiği tecrübeyle 54 yıldır ömrünü adadığı çiftçilikle, tek başına sofralara tat veren şeker üretimini sürdürdüğünü söyledi.

Modern tarımla en yüksek verimi aldığını kaydeden çiftçi Bozkurt, şöyle konuştu:

"Bölgenin en yüksek şeker oranına sahip pancarları burada yetiştiriyorum. Dönümüne 7 ila 12 ton ürün alıyorum. İnsan emeğinden daha çok teknolojiyi kullanıyorum. Pancarın toprağa ekimini, ilaç ve sökümünde yerli üretim gelişmiş tarım aletleri kullanıyorum, bu sayede masrafları azaltarak zaman ve kaliteyi artırıyoruz. Sadece çapa döneminde 60 tarım işçisi ile mecburi 2 ay tarlaların işlenmesi gerekiyor. Şeker pancarının meşakkatli yolculuğu, sabır ve tecrübe istiyor. Her şeyden önemlisi sevgi ile yapmanız gerek aksi takdirde çok büyük hayal kırıklığına uğrarsınız. En ufak bir dikkatsizlik ürünün tarlada kalmasına sebep olabilir."

- "Devlet desteği, bize güç veriyor"

Üretim aşamasında şeker pancarı fabrikasının verdiği nakit destek ile çiftçilerin ücret ve ilaç, sulama ihtiyaçlarının karşılandığını aktaran Bozkurt, "Devletimiz her aşamada bizlere destek olarak güç veriyor, karşılığında sadece üretim yapmamızı istiyor. Yetmiyor dönüm başı 63 liralık bir de teşvik desteği veriyor. Yarım asırdır karşılıklı güvene dayalı ilişki ile üretimimizi gerçekleştiriyoruz." diye konuştu.

El işinde ömrünü heba eden geçlere çağrıda bulunan Bozkurt, tarlalarını bırakarak gurbete giden, asgari ücret ile günü kurtaran, el işinde mesai harcayıp yıllarını heba edenler için toprağın her zaman bire bin vererek daha vefalı olduğunu kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.