Malatya

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepkiler

16:00 07 Aralık 2017
ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepkiler

İnönü Üniversitesi Senatosu, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını ve Tel Aviv'deki büyükelçiliği Kudüs'e taşıma kararını kınadı.

Senatodan yapılan yazılı açıklamada, kutsal ve kadim kent Kudüs'ün, İsrail tarafından adım adım ilhak edilme çabalarının, meşrulaştırılmaya çalışıldığı belirtildi.

"Ecdadımızın hakimiyeti altında asırlar boyu en huzurlu, en müreffeh dönemini yaşayan Kudüs, büyük bir haksızlık ve uluslararası hukuk ihlali ile zapturapt altına alınmaya çalışılmaktadır." denilen açıklamada, söz konusu kararın bölgenin kaderine yapılan saldırı olduğu ifade edildi.

Bunun bölge ve dünya barışını büyük bir kaosa sürükleyecek haksız bir girişim olduğu vurgulanan açıklamada, şunlara işaret edildi:

"Kudüs, Müslümanların ilk kıblesi, onuru ve şerefidir. Bu topraklarda Osmanlı hakimiyetinin son bulduğu 9 Aralık 1917 tarihinden beri süregelen işgalin 100. yılında kurgulanan bu senaryonun, aynı tarihlere denk getirilmesi planlı bir projenin son adımıdır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1967 ve 1973 yıllarında Doğu Kudüs’ün işgal altında bir bölge olduğunu kabul etmesi ve 1980’de, İsrail’in ilhak ve başkent ilanını geçersiz sayması kabul gören bir karardır. ABD ve İsrail’in üyesi olduğu BM’nin aldığı kararları hiçe sayan tutumu, tarihin affetmeyeceği büyük bir yanlışlıktır."

İsrail'e 1967'den beri devam eden haksız iskan politikasına bir an önce son vermesi çağrısı yapılan açıklamada, sözde başkent kararı kınandı.

- "Bu ateş kendilerini yakar"

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır da ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepki gösterdi.

Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD'nin davranışının uluslararası hukuka uymadığını vurguladı.

ABD'nin son dönem politikasının "İslam coğrafyasını ve Ortadoğu'yu kaosa sürüklemek ve iç savaş" çıkarmak olduğunu öne süren Çakır, "Kudüs bizlerin ilk kıblesi, Müslümanların ortak değeri, yüreği, kalbi, göz nuru. Böyle bir mekanın İsrail'in başkenti ilan edilmesi oraya atılmış büyük bir ateş topudur. Bu ateş kendilerini yakar." ifadelerini kullandı.

İslam dünyasının sessiz kaldığı bir dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türkiye Cumhuriyeti'nin alınan karara tepki gösterdiğine işaret eden Çakır, "Bu kararın takipçisi ve caydırıcısı Türkiye olacak. Bizlere düşen bu zulüm karşısında olmak. Halkımızın İslam coğrafyasında olan olayları çok iyi irdelemesi lazım." değerlendirmesinde bulundu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.