Manisa

Salihli'de "Altın, Gemoloji ve Kuyumculuk Sempozyumu"

15:53 09 Ekim 2015
Salihli'de "Altın, Gemoloji ve Kuyumculuk Sempozyumu"

Salihli Belediyesi’nin katkıları, Dokuz Eylül, Ege, İzmir Katip Çelebi, Manisa Celal Bayar, İstanbul Ticaret ile İstanbul Kemerburgaz üniversitelerinin ortaklaşa düzenlediği Lidya “Altın Ülke” Uluslararası Katılımlı Altın, Gemoloji ve Kuyumculuk Sempozyumu başladı.

Özel bir otelde yapılan sempozyumun açılış konuşmasını yapan Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, Salihli'nin bir mahallesi olan Sart'ın (Sardes), Lidya Krallığı’nın başkenti ve aynı zamanda Anadolu’nun gemoloji ile kuyumculuk merkezi olduğunu belirtti.

Tarihte gerçek anlamda altın ve gümüş paranın ilk kez Sardes’te basılarak kullanıldığına işaret eden Kayda, "Paranın kullanılması ile birlikte ilk ticaret faaliyetleri de Sardes’te gerçekleştirilmiştir. Antik çağdan günümüze ulaşan en büyük ve en güzel Sinagog yine Sardes’tedir. Anadolu’da bilinen ilk altın rafinerisi yine Sardes’tedir" diye konuştu.

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ise sempozyumun önemine değinerek "Salihli artık görüyoruz ki kabına sığamıyor. Salihli’de gerçekten de farkına varılamayan çok zenginlikler var. Biz Anadolu’ya gelmeden önce de bu bölge neredeyse dünyanın merkeziydi" dedi.

Salihli Kaymakamı Ertan Peynircioğlu ise altın ve takı sektöründen 500 bin kişinin kazanç elde ettiğini belirterek altın ve altın üretiminin öneminin daha iyi anlaşılacağını söyledi.

Sempozyuma konuşmacı olarak katılan İstanbul Kuyumcukent İşletme A.Ş (KİAŞ) Genel Müdürü Selami Tütüncüoğlu ise Kuyumcukent'i İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kurduğunu belirterek "1990’lı yıllarda bir proje olarak hayata geçirilmiştir. 15 bin kişiye istihdam sağlayan ülkemizde üretilen altın, gümüş ve mücevher gibi ürünlerin yüzde 90’ının işlem gördüğü günlük ortalama 20 bin insanın giriş çıkış yaptığı devasa bir tesistir. Bu tesis adına bu sempozyumda bulunmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum" dedi.

Üç gün boyunca konularında uzman akademisyen ve yöneticilerin sempozyumda "Lidya Krallığı’nda altın madenciliği ve mücevher yapımı", "antik kaynaklar ışığında Lidya Tarihi", "geleneksel kültürümüzde altının yeri", "Osmanlı Tezhip Sanatında altının kullanımı", "Altının İslam Dini açısından durumu ve İslam Sanatında kullanımı", "Kuyumculukta üretim ve kadın", "Lidya giyim kültüründe giysi aksesuarları", Dünya Altın piyasaları", Eski eserlerin karakterizasyonu" konularını ele alacağı belirtildi.

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.