Manisa

"Türk Tarihinde Cumhuriyet Zamanı Konferansı"

16:37 27 Ekim 2015
"Türk Tarihinde Cumhuriyet Zamanı Konferansı"

 Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, "PKK, dünya tarihinin tanıdığı en büyük cürüm örgütüdür. Daha büyük bir cürüm örgütü oldu mu bunu incelemek lazım. 30 yılı aşkın bir şekilde bu örgüt cürüm işliyor” dedi.

Turan, Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) tarafından düzenlenen "Türk Tarihinde Cumhuriyet Zamanı Konferansı"nda yaptığı konuşmada, Türk ve dünya tarihinde cumhuriyete geçen ülkelerin tarihsel aşamalarından bahsetti, sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Turan, Türkiye'nin Suriye’deki iç karışıklığa yaklaşımı yönündeki soruyu, "Türkiye neden Suriye ile yakından ilgileniyor sözünü tartışmaya bile gerek yok. Suriye, Türkiye için hayati bir konumdadır. Suriye sorunu her şeyden önce bir güvenlik meselesidir. Suriye’deki savaş hali devam ettiği sürece Türkiye ağır ameliyat tehdidinde olan bir devlet olacaktır. Türkiye, Suriye politikalarında doğru yol izledi. Türkiye’yi mümkün olduğu derecede savaşa sokmadan ama kendi güvenliğini de koruma altına alarak devam etmeli. Çeşitli zamanlarda Türkiye orada savaşa çekilmek istendi. Büyük çaplı bir tuzaktı. Türkiye bu tuzağa da düşmedi. Kendi hukukunu ve kendi geleceğini korumak için çeşitli dış politikalar gerçekleştiriyor" şeklinde yanıtladı.

- PKK'nın saldırıları

Türkiye’de artan terör olaylarını tarihsel boyutlarıyla değerlendiren Turan, şunları söyledi:

"PKK bir terör örgütüdür ama bana göre PKK artık bir terör örgütü boyutunu da aşmıştır. Terörü bir kenara atalım demiyorum. Terörün üstüne yani Türkiye devletine yönelik cürümler, taktikler, tuzaklar koyarak ve çok boyutlu bir şekilde saldırı vaziyetine geçmiş bir örgüt olarak belirtmek istiyorum. PKK normal bir terör örgütünün çok daha ötesindedir.”

PKK’nın küresel sistem dahilinde pek çok ülkenin kendisine verdiği avantajlar dolayısıyla ayakta kaldığını ileri süren Turan, PKK’nın kimler tarafından eğitildiğini, kullandığı silahları da kimden aldığının ortada olduğunu belirterek, Türkiye’nin bu saldırılar karşısında psikolojik üstünlüğü sağladığını öne sürdü.

Tarihte PKK’nın yaptığı benzeri olayların, yüz yıl önce yaşanan Ermeni olaylarında da yaşandığını kaydeden Turan, terör eylemlerinin, tuzak metotlarının ve katliamların bu benzerliğe örnek olacağına işaret ederek, "PKK ile yüz yıl önceki Ermeni meselesi arasında bağlantılar var. Tümüyle benzerdir demek de zor değil. Her şeye rağmen Ermeni meselesi 20. yüzyılın bir olayıydı şimdiki ise 20. yüzyılın sonunda başlayıp 21. yüzyılda da devam eden bir hadisedir. PKK, dünya tarihinin tanıdığı en büyük cürüm örgütüdür. Daha büyük bir cürüm örgütü oldu mu bunu incelemek lazım. 30 yılı aşkın bir şekilde bu örgüt cürüm işliyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin devam ettiği bir dünyada PKK’nın devam etmesi diye bir şey düşünülemez" diye konuştu. 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.