Manisa

Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Paşayeva:

16:34 08 Aralık 2015
Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Paşayeva:

"Bu gerilim sadece Türkiye ve Rusya için değil, bölge için de zararlıdır. Cumhurbaşkanımızın açıkladığı gibi Türkiye ile Rusya arasında mevcut gerilimin azaltılması için ara bulucu olabiliriz"

Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Ganire Paşayeva, Türkiye ile Rusya arasındaki gerilimin sadece iki ülke için değil tüm bölge için zararlı olduğunu belirterek, "Cumhurbaşkanımızın açıkladığı gibi Türkiye ile Rusya arasında mevcut gerilimin azaltılması için ara bulucu olabiliriz" dedi.

Türk Ocakları Salihli Şubesi’nce düzenlenen konferansa katılmak üzere Manisa'ya gelen Paşayeva, konferans öncesinde gazetecilere gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’nin hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinin, devletlerin sınırlarını koruma ve ihlale cevap verme çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Paşayeva "Bu konuda hiçkimse Türkiye'nin haklılığını tartışamaz" ifadesini kullandı.

Olay sonrası Rusya'nın çok 'asabi adımlar' attığına dikkati çeken Paşayeva, şu değerlendirmeyi yaptı:

'Özellikle Rusya parlamentosuna hiçbir gerçeğe, hukuka adalete dayanmayan sözde Ermeni soykırımı iddialarını reddedenlerin cezalandırılmasını öngören yasanın getirilmesi olumlu bir davranış değil. Bazı politikacıların veya gazetecilerinde Türkiye ve Türkler hakkındaki aşırı politikaları da gerilimi daha da tırmandıran düşüncelerdir. Bu gerilimin bir an önce çözülmesi gerekir. Bu gerilim sadece Türkiye ve Rusya için değil, bölge için de zararlıdır. Cumhurbaşkanımızın açıkladığı gibi Türkiye ile Rusya arasında mevcut gerilimin azaltılması için ara bulucu olabiliriz."

Paşayeva, Türkmendağındaki Türkemenlerle görüştüğünü, çok kötü durumda yaşamaya çalıştıklarını öğrendiğini, onları bu zor ve kötü durumdan kurtarmak için daha çok desteğe ihtiyaçları olduğunu aktardı.

- TANAP projesi

"Uçak kriziyle" birlikte Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı'nın (TANAP) öneminin daha iyi anlaşıldığını dile getiren Paşayeva, "Türkiye’nin Azerbaycan’dan alacağı gaz, Rusya ve İran’dan alınan gazla kıyaslanamayacak kadar ucuz. Aslında Türkiye gerek TANAP gerekse Bakü-Tiflis-Kars gibi dev projelerle bir enerji koridoru haline gelmiş durumda. Dünyada politik baskı unsuru açısından en önemli şey enerji. Bu yüzden alternatif enerji kaynakları çok önemlidir. Türkiye içinde en önemli alternatif Azerbaycan’dır" diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.