Manisa

CHP Grup Başkanvekili Özel:

18:13 21 Aralık 2015
CHP Grup Başkanvekili Özel:

"Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Soma'daki madenlere, özellikle facianın yanı başındaki İmbat Madencilik'e müfettiş görevlendirmelidir. Orada son bir ayda işten çıkartılan işçileri tek tek dinlemelidir"

CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma'daki bir madenden işçilerin çıkarıldığını iddia ederek, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Soma'daki madenlere, özellikle facianın yanı başındaki İmbat Madencilik'e müfettiş görevlendirmelidir. Orada son bir ayda işten çıkartılan işçileri tek tek dinlemelidir" dedi.

Özel, Soma'daki maden faciası davasının görüldüğü Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Duruşma Salonu önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, davaya tanıkların dinlenmesiyle devam edildiğini, üretim baskısının Soma'ya felaket getireceğini önceden de söylediklerini, tanıkların da bu yönde ifade verdiğini dile getirdi.

Bir madenden kaç işçi ve hangi teknoloji ile ne kadar kömür çıkarılacağının devlet tarafından bilindiğini, bunların ilan edilmesi gerektiğini ve bunun üzerinde üretim miktarının alınmaması gerektiğini ifade eden Özel, hedefin altında ve üstündeki üretimlerin ciddi müeyyideye tabi olması gerektiğini vurguladı.

Özel, "Aynı miktar işçi aynı ekipmanla daha çok kömür. İşte tam burada ciddi bir karlılık, ballı bir para var. Fakat bir tarafında da ölüm var bu işin. Devletin bu imkanlar ve bu işçilerle ne kadar kömür çıkarılacağını belirleyip bundan üstünü almaması lazım" diye konuştu.

- "İşçiler teker teker işten çıkartılıyor"

Facianın meydana geldiği maden ocağının yanındaki özel bir firmaya ait maden ocağında maden işçilerinin işten çıkartıldığını ileri süren Özel, şöyle konuştu:

"Bir kara liste olduğu anlaşılıyor. Bu kara listenin yapılmasında devrin Soma Kaymakamının, Manisa Valiliğinin, jandarmanın, emniyetin de parmağı var. Çünkü polis kameralarından bakmışlar. Hakkını arayan, Soma'da hak arama yürüyüşlerine katılan, eylem yapan madencileri kara listeye almışlar, onları teker teker işten çıkarıyorlar. Ayrıca madencilere verilen iki gün hafta tatilini ellerinden almak için çeşitli yöntemler geliştirmişler. Maaşlar alınırken bir bakıldı ki, 29 Ekim günü çalışmayanlardan yevmiye kesintisi var. 29 Ekim resmi tatil. Çalıştırman için özel izin alman lazım. 2 kat yevmiye lazım. Bunu yapmamış, 29 Ekim günü işe gelmemiş olandan da para kesiyor. Hastaneye gitmiş elinde devlet raporu olan kişilerin yevmiyelerini kesmişler.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Soma'daki madenlere, özellikle facianın yanı başındaki İmbat Madenciliğe müfettiş görevlendirmelidir. Orada son bir ayda işten çıkartılan işçileri tek tek dinlemelidir."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.