Manisa

Manisa'dan kısa kısa

19:33 27 Temmuz 2017
Manisa'dan kısa kısa

Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Engin Yıldırım, 28 Temmuz Hepatit Günü dolayısıyla hepatit hakkında, çeşitleri ve bulaşma yolları konusunda bilgi verdi.

Halk Sağlığı Müdürü Müdürü Yıldırım, gazetecilere yaptığı açıklamada, hepatitin bir akciğer iltihabı olduğunu ve pek çok nedene bağlı olarak insana bulaşabileceğini söyledi.

Hepatit B ve C virüslerinden korunmanın yollarını anlatan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Kontrol edilmemiş kan ve kan ürünlerinin transfüzyonuyla, sterilize edilmemiş cerrahi malzemelerin kullanıldığı tıbbi ya da diş müdahaleleriyle, kullanılmış enjektör paylaşımıyla, tıraş bıçağı, diş fırçası gibi eşyaların paylaşımıyla, sterilize edilmemiş araçlarla dövme, akupunktur ya da vücut takılarının uygulanmasıyla, Hepatit B ve C taşıyıcılarının aile içi temasıyla, anneden bebeğe doğumda ve sonrasında insana bulaşabilmektedir. Özellikle güvenli olmayan cinsel ilişki bulaşmakta en büyük etkendir."

Yıldırım, Hepatit B hastalığından korunmanın en etkili yolunun aşı olduğunu hatırlatarak, 1990 yılında 5 yaş altı 370 olan vaka sayısının, 2016 yılı itibariyle 11'e düştüğünü sözlerine ekledi.


- İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kaya, Kırkağaç’ı ziyaret etti

Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsmail Kaya, Kırkağaç ilçesine yaptığı ziyarette, Kaymakam Cengizhan Yılmaz ve Belediye Başkanı Yaşar İsmail Gedüz’ü makamlarında ziyaret etti.

Kaya, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Hibe desteği verilen işletmelerde de incelemelerde bulundu.

Kaya'ya Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Melikşah Taşkın, Kırsal Kalkınma Şube Müdürü Hilmi Yoldaş ve Kırkağaç İlçe Tarım Müdür Vekili Cihan Doğan eşlik etti.


- Manisa'da Dr. Bilge anısına eğitim kampı

Manisa'da çeşitli sivil toplum örgütlerinde gönüllü olarak hizmet veren amatör telsizciler ve AFAD gönüllüleri tarafından bu yıl kurulan Radyo Amatörleri ve Arama Kurtarma Derneği (Manisa MAT), geçtiğimiz aylarda hayatını kaybeden Dr. Bedri Bilge'yi unutmadı.

Manisa MAT, Manisa Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve UMKE ile 112 Acil Çağrı Merkezi'nde görev yapan Dr. Bedri Bilge anısına, Manisa'daki tüm arama kurtarma ekipleri ve onlarla işbirliğinde sahada çalışan kamu kurum ve kuruluşlarının da destek verdiği bir afet eğitim kampı düzenliyor.

Derneğin ilk genel kurulunu mart ayında yaptıklarını anımsatan Manisa MAT Başkanı Bahattin Özer, bu yıl ilk kez yaptıkları anma etkinliğini, gelecek yıllarda katılımı da arttırarak geleneksel hale getirmek istediklerini vurguladı.

Spil Dağı Milli Parkı Atalanı mevkisinde yarın başlayacak olan eğitim kampının 2 gece 3 gündüz süreceğini ifade eden Özer, şöyle konuştu:

"Olası bir afette kurumların ve sivil toplum örgütlerinin birbirleriyle daha koordineli bir şekilde çalışması amacıyla böyle bir etkinliği gerçekleştirmek istedik. Bunu yaparken de Soma maden faciasında ve meydana gelen depremlerde birlikte omuz omuza görev yaptığımız UMKE ve 112 doktoru Dr. Bedri Bilge'yi anmak istedik. Yapacağımız etkinliğe de 'Dr. Bedri Bilge Afet Eğitim Kampı' adını verdik. Eğitim kampına, Manisa İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü (UMKE), Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, Türkiye Dağcılık Federasyonu ile AKUT Manisa ile İHH MAK ile dağ sporuna gönül verenler ile AFAD gönüllüleri ve Manisa MAT üyeleri katılacak."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.