Manisa

Şifa umuduyla yüzlerce kilometreden geliyorlar

11:20 02 Ağustos 2017
Şifa umuduyla yüzlerce kilometreden geliyorlar

ZEKERİYA GÜNEŞ - Manisa'nın Yunusemre ilçesinde bulunan ve çeşitli hastalıklara iyi geldiğine inanılan kaynak suyu için yurt içinden ve yurt dışından gelen vatandaşlar, sudan içerek rahatsızlıklarına şifa arıyor.

Demirci Mahallesi Yuntdağı eteklerindeki Yaralı Pınar Kaynak Suyu, yurt içi ve yurt dışından gelen ve çeşitli hastalıkları olan vatandaşların uğrak yeri oldu.

Yaklaşık 200 yıldan bu yana akan suyun şeker, tansiyon, prostat, böbrek taşı, safra kesesi taşı, akciğer kanseri, cilt hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa iyi geldiğine inanan vatandaşlar, yanlarında getirdikleri bidonlarla kuyruğa giriyor ve su dolduruyor.

Gerek yurt içinden gerekse yurt dışından buraya gelen vatandaşlar, kaynak suyun aktığı çeşmelerin başında oluşan yoğunluk nedeniyle sudan alabilmek için uzun süre bekliyor.

- "Çevre düzenlemesi için proje hazırlandı"

Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle yaz mevsiminde vatandaşların kaynak suyuna yoğun ilgi gösterdiğini belirtti.

Suyun yaklaşık 150-200 yıllık geçmişe sahip olduğunu ve çok ilgi gördüğünü dile getiren Çerçi, şöyle konuştu:

"Bu suyun 200 yıldır şifalı olduğuna inanılıyor. Buraya gelenler bu suyu şifa niyetine hem içiyorlar hem de vücutlarına sürüyorlar. Ayrıca yanlarında getirdikleri bidonları doldurup evlerine götürüyorlar. Biz de burayı ziyaret ettik, oradaki ihtiyaçları gidermek için çalışma başlattık. Orada bulunduğumuz bir saatlik süre içerisinde 50 araç kaynağa gelerek su aldı. İnsanların yoğun olarak geldiği o bölgede tuvalet, mescit, piknik alanı, çevre düzenlemesi ve otopark gibi sosyal ihtiyaçların olduğunu gördük. Proje hazırlandı ve çizim aşamasında. Bu konuda mülk sahiplerine de soracağız. İmkanlar el verirse o bölgeyi güzel bir alan haline getirerek, insanların kullanımına açacağız."

- Halk sağlığından rapor aldı

Ücretsiz olarak kullanılan su kaynağının gönüllü bekçiliğini ve çevre temizliğini yapan mahalle sakini 64 yaşındaki Halil Palaz, sudan faydalanmak isteyen vatandaşların kafasındaki soru işaretini kaldırmak için İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğünden 'İçilebilir, temiz raporu' aldığını söyledi.

Büyüklerinin, Osmanlı döneminde de bu sudan şifa bulmak isteyenlerin olduğunu anlattığını ifade eden Palaz, su almaya gelen vatandaşların hastalığını defterine kaydettiğini, ilerleyen zamanlarda da bu kişilerden hastalıklarının durumuna ilişkin bilgi aldığını anlattı.

Palaz, "Buraya günde yüzlerce insan geliyor. Türkiye'nin dört bir köşesinden hatta yurtdışından da gelenler var." dedi.

- Bulgaristan'dan su almaya geldi

Manisa'ya 850 kilometre mesafedeki Bulgaristan'dan su almaya gelen Sezgi Sabri, "Bulgaristan'dan şifalı suyu duydum ve geldim. Bu su babam ve kayınpederim için iyi geliyor. İkisinde de prostat rahatsızlığı var. O yüzden ayda bir veya iki sefer geliyorum, aracımın bagajını doldurup götürüyorum." dedi.

Vatandaşlardan şeker hastası 55 yaşındaki Yaşar Soylu da "Geçen sene de geldim. Manisa'nın Soma ilçesinden geliyorum. Bundan sonra devamlı geleceğim." diye konuştu.

42 yaşındaki Necati Temel de suyun birçok hastalığa faydalı olduğunu duyduklarını söyleyerek, "Biz de Manisa merkezden geliyoruz. Her gelişimizde buraya insanların akın akın geldiğini görüyoruz." şeklinde konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.