Manisa

Zeytinin OSB'sinden 60 ülkeye ihracat

11:25 24 Kasım 2017
Zeytinin OSB'sinden 60 ülkeye ihracat

ERSAN ERDOĞAN - Türkiye'nin sofralık yeşil zeytin üretiminin yüzde 70'inin yapıldığı Akhisar'da, 44 işletmenin faaliyet gösterdiği Zeytin ve Zeytinyağı Türevleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nden (OSB) 60 ülkeye zeytin ve zeytinyağı ihraç ediliyor.

Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zeytinle ilgili ilk ihtisas OSB'nin ilçede kurulduğunu ve sektör firmalarının bu bölgede kümelendiğini belirterek, bunun da ihracatı hızlandırdığını söyledi.

Bölgenin yaklaşık 1 milyar dolarlık bir yatırıma ev sahipliği yaptığını dile getiren Alhat, "Türkiye'de zeytincilik yeni bir yola girmeye başladı. Daha kaliteli zeytinlerin üretilmesi için daha iyi tesislerin kurulması gerektiğini düşündük. Üretici için fırsat olan Zeytin ve Zeytinyağı Türevleri İhtisas OSB'yi kurduk. Şu anda İhtisas OSB'de faaliyet gösteren 44 işletme var. Ciddi bir teknoloji yatırımıyla laboratuvar şartlarında üretim yapar hale geldik. Zeytin ve zeytinyağı ürünlerimizi 60 ülkeye ihraç ediyoruz. Bu Akhisar için sevindirici bir durum." dedi.

- "Domat cinsinin payı artıyor"

Alhat, bölgenin özellikle domat cinsi yeşil zeytinde iddialı olduğunu belirterek, ağaç yatırımının büyük bölümünün de bu cinse yapıldığını ifade etti. Akhisar'ın sofralık zeytinde ülke üretiminin yaklaşık yüzde 70'ini karşılar hale geldiğini belirten Alhat, "Akhisar, 14 milyon zeytin ağacı varlığıyla Türkiye'nin en büyük zeytin ilçesi konumundadır. Türkiye'de yeşil zeytin olarak satılan 2 tip zeytin vardır. Biri Akhisar domat zeytini, diğeri ise Edremit zeytinidir. İç piyasanın yanında son iki yılda ihracatımızda yaklaşık yüzde 300'lük bir artış oldu." diye konuştu.

Zeytinyağı fiyatlarının geçen sezon Avrupa'da kilogram başına 4 avroya kadar çıktığını, yeni hasatla birlikte fiyatların 3,75 avroya gerilediğini anlatan Alhat, Türkiye'de ise geçen yıllarda kilogramı 35 liraya kadar çıkan sızma zeytinyağı fiyatının bu sezon rekoltenin yüksek olması nedeniyle yarı yarıya gerilediğini kaydetti.

Alhat, "beyaz teneke" olarak tabir edilen ve yol kenarlarında pet şişelerde satılan zeytinyağları nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını, bu ürünlerin halk sağlığı açısından da tehdit oluşturduğunu dile getirdi. Ahlat, "Ne olduğu belirsiz yağları satan insanlara karşı mücadele etmeliyiz. Bu yıl zeytin fiyatlarımız dünya fiyatlarının çok altında. Tüketicilerimiz, merdiven altında üretilerek yol kenarlarında satılan zeytin ve zeytinyağından uzak durmalı." değerlendirmesinde bulundu.





YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.