Manisa

Dünya Otizm Farkındalık Günü

14:11 02 Nisan 2018
Dünya Otizm Farkındalık Günü

Dünya Otizm Farkındalık Günü kapsamında Manisa, Denizli ve Aydın'da farkındalık yürüyüşleri düzenlenerek etkinlikler yapıldı.

Manisa'da, Aile Sosyal ve Politikalar Müdürlüğü organizasyonuyla Cumhuriyet Meydanı'ndan başlayan yürüyüş, 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda sona erdi.

Sivil toplum kuruluşlarından temsilciler ve otizmli çocukların ailelerinin de katıldığı yürüyüşte, "Yapabildiğime odaklan", "Basit kelimelerle iletişim kurarım", "Otizm benim seçimim değil", "Ben değerliyim", "Somut düşünürüm" yazılı pankartlar taşındı.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Konan, yaygın gelişim bozukluklarından biri olan otizmle ilgili farkındalık açısından ciddi problemler olduğu belirterek, bu yürüyüşle sokaktaki vatandaşa ulaşmaya gayret ettiklerini ifade etti.

Konan, farkındalık yaratma hedefi kapsamında "mavi ışık yak" kampanyasına da dikkati çekerek kentteki kamu binalarının bugün mavi ışıkla aydınlatılacağını dile getirdi.


- Denizli'de mehter konseri

Denizli'de valilik binasından 15 Temmuz Delikliçınar Meydanı'na kadar düzenlenen kortej yürüyüşünde, otizmli çocuklar ve aileleriyle vatandaşlar katıldı.

Meydanda düzenlenen etkinlikte, otizmli bireylerden oluşan İsmail Tosunoğlu Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi Mehter Takımı, mini konser verdi.

Otizmli Yunus Kavaklı'nın müzik dinletisinde, otizmli çocuklar ve vatandaşlar dans ederek keyifli anlar yaşadı.

Otizmli Çocuklar Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Söylemezo, etkinlikte yaptığı konuşmada, sevgi, sabır ve anlayışla sürdürülen eğitimlerle desteklenen otizmli çocukların, toplumda yerini alabildiklerini ve eğitimin en güzel tedavi olduğunu söyledi.

Yürüyüşe olan ilgiden çok memnun kaldığını ifade eden Söylemezo, "Böyle bir günde hep birlikte bu farkındalığı yaşıyoruz. Çocuklarımızın anneleri yaşadıkları zorlukları biliyorlar. Çocuklarımıza imkan verildiğinde neler yapabileceklerini gösterdiler. Bize düşen görev, bu çocuklara sahip çıkmamız. Biz de devletimizin bize verdiği imkanları çocuklarımıza aktarıyoruz." dedi.

Konuşmaların ardından otizmi simgeleyen mavi balonlar gökyüzüne bırakıldı.


- Aydın'da otizmli çocuklar yarıştı

Aydın'da ise Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce, Kültür ve Sanat Sokağı'nda düzenlenen farkındalık etkinliğinde, otizmli çocukların katılımıyla elma yeme, paten, çuvalla koşu ve yumurta taşıma gibi yarışmalar düzenlendi.

İl Müdürü Seyfi Bozçelik, otizmin bazen çok geç fark edildiğine dikkati çekerek, "Geç fark edildiği için de çocukların davranışları buna göre değişiyor. Bu hastalığın farkına varılması için toplumun değişik kesimlerine anlatmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.