Manisa

Üzümde kaliteyi arttırma çalışmaları

15:36 20 Eylül 2018
Üzümde kaliteyi arttırma çalışmaları

Manisa'nın Alaşehir ilçesinde sofralık ve kuru üzümde kaliteyi arttırmak, üretim aşamasında karşılaşılan sorunlara çözüm üretmek amacıyla üzüm üreticileriyle anket çalışması yapıldı.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Alaşehir Meslek Yüksekokulu, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Alaşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliği ile yapılan çalışmada, üreticilere gübreleme, hasat, toprak analizi, yaprak analizi, sulama suyu analizi ve pazarlama alanlarında çeşitli sorular yöneltildi.

Alaşehir ve çevre mahallelerde yüz yüze görüşmelerle yapılan anket çalışmasında üreticiler taleplerini de dile getirdi.

Anket sonucunu gazetecilerle paylaşan Manisa Celal Bayar Üniversitesi Alaşehir Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Şenay Aydın, bağların doğru şekilde beslenemediği, gübreleme aşamasında hatalar yapıldığı, toprak, yaprak ve sulama suyu analizlerinin ihmal edildiğini tespit ettiklerini söyledi.

Aydın, bizzat sahaya inerek, üreticilerle yüz yüze yaptıkları araştırmalarda üreticilerin atadan kalma bilgilerle çiftçilik yaptığını ve zirai amaçla düzenlenen toplantılara genellikle katılmadıklarını gördüklerini dile getirerek, "Üreticilerin en büyük şikayetleri ise girdi maliyetlerinin yüksek olması, üzüm fiyatlarında istikrarsızlık yaşandığı, çözüm olarak ta kooperatifleşmeyi önerdikleri belirlendi. Bu alanda çalışmaya, araştırmaya ve çözümler üretmeye devam edeceğiz." dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.