Manisa

Manisa'da yenilebilir enerji kooperatifleri kurulacak

14:16 21 Aralık 2018
Manisa'da yenilebilir enerji kooperatifleri kurulacak

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Meclis Üyesi Mustafa Pala, gelecek yılda kentte yenilebilir enerji kooperatifleri kuracaklarını belirterek, "Manisalı hemşehrilerimizi de bu kooperatife dahil edip, apartmanların çatısına güneş enerji panelleri kurup, dağıtım şirketlerine elektrik satacağız." dedi.

Pala, Manisa TSO Toplantı Salonu'nda "21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü" dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında Manisa TSO Meclis Üyesi Hasan Ünal, Yapı Kooperatifleri Meslek Komitesi Başkanı Hikmet Oban, komite üyeleri Adnan Özgürler ve Abdullah Koçlular ile kentte kooperatifçilik alanında hayata geçirmeyi planladıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Türkiye'de son yıllarda kooperatifçiliğin öneminin daha fazla anlaşıldığına işaret eden Pala, kooperatifçiliğin yerel ve ulusal olarak kalkınmada önemli bir araç olduğunu söyledi.

Pala, dünyada kooperatifçiliğin geliştiği ülkelerdeki başarılı örneklere dikkati çekerek, "ABD'de kırsal kesimde elektrik dağıtımının yüzde 90'ı kooperatifler eliyle dağıtılıyor. Hollanda'da ve birçok Avrupa ülkesinde kooperatifçilikten etkin biçimde yararlanılıyor." diye konuştu.

- Kooperatifler tek çatı altında toplansın

Ticaret Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığının kooperatifleşmeyi yeniden gündeme almasını olumlu bir gelişme olarak değerlendirdiklerini aktaran Pala, şunları kaydetti:

"Ülkemizde kooperatiflerle, Tarim Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve bu bakanlıklardaki birçok birim ilgileniyor. Bakanlıkların ve ilgili birimlerin birbirleri arasında güdüm yok. Kooperatiflerin bir bankasının olması yıllardır dile getirilmesine karşın bir türlü kurulamayışı kooperatiflerin gelişmesini olumsuz yönde etkilemektedir. Ayrıca kir kooperatif bakanlığının kurularak, kooperatifler tek çatı altında toplanmalı."

Pala, Ege Bölgesi'nin kooperatifçilikte birçok il ve bölgeye göre daha ileride olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Kentimizde tarım, konut ve turizm alanında bugün bile etkinliklerini başarıyla sürdüren örnek kooperatiflerimiz bulunmaktadır. 2019 yılında, öncelikle yenilenebilir enerji kooperatiflerinin, sosyal amaçlı kooperatiflerin gelişmesi için çalışmalar yapacağız. Manisalı hemşehrilerimizi de bu kooperatife dahil edip, apartmanların çatısına güneş enerji panelleri kurup, dağıtım şirketlerine elektrik satacağız. Üstelik 5 megavata kadar herhangi bir lisans ücreti gerekmiyor. Bu çalışmaları Manisa Ticaret ve Sanayi Odamızın destekliyor olmasını kooperatiflerin gelişmesi ve geleceği açısından önemli görüyoruz."


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.