Mardin

Kızıltepe’de hepatit hastalarına yönelik konferans

17:10 19 Aralık 2015
Kızıltepe’de hepatit hastalarına yönelik konferans

Kızıltepe Devlet Hastanesi'nde hepatit hastalarına yönelik konferans verildi.

 Kızıltepe Devlet Hastanesi'nde hepatit hastalarına yönelik konferans verildi.

Hastanenin konferansı salonunda düzenlenen konferansta konuşan Kızıltepe Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Berivan Tunca, "Hepatit B" ile ilgili olarak düzenli halk toplantıları düzenlediklerini belirtti.

Toplantıları, Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalından Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen ile beraber yaptıklarını dile getiren Tunca, "Genel olarak hastalıkla ilgili bilgi paylaşımı yapıyoruz. Soru cevap şeklinde ilerliyoruz. Bu toplantıların verimli olduğunu düşünüyoruz.  Düzeli olarak yılda en az iki kere yapıyoruz" diye konuştu.

Tunca, sağlık müdürlüğü çerçevesinde Hepatit B ile mücadele komisyonu kurduklarını, gerekli kurumlara risk altında popülasyon eğitimler verdiklerini ve tarama programlarının yapılmasını sağladıklarını söyledi.

Tunca, aşılama ile ilgili düzenlemelere gittiklerini ve herkesin aşılara ulaşabileceğini kaydetti.

"Bu bölgede Hepatit B çok yaygın. Batıda yüzde 3 iken, burada yüzde 10’ları buluyor" diyen Tunca, şöyle konuştu:

"Bununla ilgili belli önlemleri almamız gerekir. Ancak bu şekilde hastalığı kontrol altına alabiliriz. Bu bölgede yaygın olmasının nedeni kalabalık yaşam. Berber kuaförlerin denetimsiz olması, diş hekimlerinin denetimsiz olması, ortak tıraş malzemesi diş fırçası tarzı kanla bulaştığı malzemeleri sağlayan kullanımları bu hastalığın yaygınlaşmasını sağlamış. Tabi bilinç de çok önemli. Çünkü, en önemli bulaşıcı olanlardan birisi anneden bebeğe geçiş. Bunu engellemek adına da bir çok şey yapılması lazım. Gebelerin takip altında olması lazım. Bunu aile hekimleri ile sağladık. Umarım daha yararlı çalışmalarla devam edeceğiz. Benim takip ettiğim bin 500 hasta. Ama bölgede yüzde 40 düşünürsek 40 bin civarında hasta olduğunu düşünüyoruz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.