Mardin

Aşırı sıcaklarda alınması gereken önlemler

23:14 22 Haziran 2016
Aşırı sıcaklarda alınması gereken önlemler

Mardin Halk Sağlığı Müdürü Saffet Yavuz, vatandaşları aşırı sıcaklara karşı uyardı.

Halk Sağlığı Müdürü Yavuz, yaptığı açıklamada, dikkat edilememesi durumunda aşırı sıcakların ile çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirdiğini kaydetti.

Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalıştığını aktaran Yavuz, şunları kaydetti:

"Normalde terleme ile vücut ısısı dengede tutulmaya çalışılır. Ancak, aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamaz. Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Yine ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir."

Aşırı sıcaklardan en çok 65 yaş ve üzerindekileri etkilediğini kaydeden Yavuz, 4 yaşından küçük çocuklar, bakıma ihtiyacı olanlar, hamileler, açık alanda çalışanlar, aşırı kilolular ve kronik hastalığı olanları da etkilediğini aktardı.

Günün en sıcak saatlerinde mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmaması gerektiğini dile getiren Yavuz, şunları belirtti:

"Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidirler. Yoğun fiziksel aktivite ve spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Ağır fizik aktivitelerden kaçınılmalıdır. Risk altındaki yetişkinler ve yaşlılar, günde en az iki kez güneş veya sıcak çarpması yönünden izlenmelidir. Bebekler ise, bu açıdan daha sık izlenmelidir. Bebek, çocuk, engelliler ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır. Kapalı alanlar iyi havalandırılmalıdır. Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre sıvı tüketilmelidir. Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.