Mardin

"Bir Medeniyet Merkezi Olarak Ortadoğu Sempozyumu"

14:52 03 Kasım 2016
"Bir Medeniyet Merkezi Olarak Ortadoğu Sempozyumu"

Mardin Valisi Mustafa Yaman, "Ortadoğu'da sahnelenen politikalar sebebiyle yüz binlerce can kaybı yaşandı, milyonlarca insan göç etmek zorunda kaldı." dedi.

Vali Yaman, Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen Bir Medeniyet Merkezi Olarak Ortadoğu Sempozyumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, insanlık ve tarihin başladığı sancılı bir coğrafyanın dünü, bugünü ve yarınının konuşulacağı sempozyumun Mardin'de yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Mevcut dünya düzeninde yeni devletlerin türetilmesi politikasının Ortadoğu'da sahnelendiğini belirterek şöyle devam etti:

"Ortadoğu'da sahnelenen politikalar sebebiyle yüz binlerce can kaybı yaşandı, milyonlarca insan göç etmek zorunda kaldı. Dış destekli bölgesel terörün yanı sıra uzak coğrafyalardan gelen bölge dışı aktörlerin askeri unsurları ve politik gerilimlerle birlikte Ortadoğu bir cadı kazanına dönmüş durumda. Böylesine bir dönemde ortak yaşam kültürünü en güzel şekilde temsil eden sosyal ve kültürel zenginlikleri nedeniyle sadece bu coğrafya için değil tüm dünya için sosyal potansiyeli arz eden bu kadim şehirde bu sempozyumu düzenleyip bölgenin entelektüel birikimine ve kültür turizmine katkı sunmak büyük önem arz etmektedir."

Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Rektörü Prof. Dr Ahmet Ağırakça da bölgede yaşayan İslam medeniyetinin yetiştirdiği ilim adamlarının fizik, tıp, matematik ve astronomi alanında büyük gelişmeler yaşattığını aktararak "Dünya medeniyetlerin ustası olarak kabul edilmesi gereken İslam medeniyeti, ilimler tarihinde bütün medeniyetlere öncülük etmiştir." dedi.

Açılış konuşmaların ardından düzenlenen "Artuklu Öncesi Ortadoğu" konulu oturumda Prof. Dr. Bekir Karlığa "Beytül Hikme'den Nusaybin'e", Prof. Dr. Remzi Ataoğlu "Tarihi Ortadoğu'nun Dini Siyasi ve Ekonomik Yönden Önemi", Prof. Dr. Abdullah Ekinci "Bir Medeniyet Meselesi Olarak Bölgenin Sosyo Kültürel yapısı" ve Yrd. Doç. Dr. Zoubaer Halafallah da "Artuklu Döneminde Tarihi ve Coğrafi Olarak Ortadoğu" konulu bildiri sundu.

Sempozyuma, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, AK Parti İl Başkanı Mehmet Ali Dündar, sivil toplum kuruluşları temsilcileri de katıldı.

Ortadoğu ve Avrupa ülkelerinden 25 akademisyenin de yer aldığı sempozyum, 2 gün sürecek.



YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.