Mardin

Ortadoğu'nun unu Mardin'den

11:05 15 Şubat 2017
Ortadoğu'nun unu Mardin'den

OSMAN ÖKSÜZ - Türkiye un ihracatında geçen yıl birinci olan Mardin, Ortadoğu'nun un ihtiyacının da yüzde 60'ını karşılıyor.

Türkiye'de ihracat sıralamasında 18. sırada yer alan Mardin Organize Sanayi Bölgesi (OSB), 2016 yılında 1 milyon 100 bin ton un ihracatıyla Türkiye'de ilk sırada yer aldı. Doluluk oranı yüzde 100 olan Mardin OSB'nin Ortadoğu'ya yapılan un ihracatının yüzde 60'lık pazarına sahip.

Mardin OSB Başkan Vekili Abdulnasır Duyan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen 2015 yılından sonra 2016 yılında da un ihracatında birinci olduklarını söyledi.

Tarıma dayalı üretim yaptıklarını aktaran Duyan, OSB'de 40'a yakın un fabrikasının faal üretim yaptığını ifade etti.

Bölgedeki un fabrikalarının tamamının Ortadoğu'ya ihracat yaptığını anlatan Duyan, şöyle devam etti:

"2015 yılında Mardin un ihracatında birinci sıradaydı. 270 milyon dolar un ihracatıyla Türkiye birincisi olduk. Geçen yıl da 1 milyon 100 bin ton un ve 378 milyon 500 bin dolar ihracat ile yine Türkiye'de un ihracatında birinci sırada yer aldık. İhracatın yüzde 95'i Irak, Suriye gibi Ortadoğu ülkelerine yapılıyor. Ortadoğu'nun yüzde 60'lık un pazarına sahibiz. Hedefimiz sadece Ortadoğu değil. Başta Afrika olmak üzere Avrupa ülkelerine yönelmek istiyoruz."

Ortadoğu ülkelerinin un ihtiyacını Mardin'in karşıladığını belirten Duyan, "Biz Ortadoğu un pazarında büyük bir paya sahibiyiz. Hedefimiz Ortadoğu'da çıtayı daha da yükseltmek ve birinciliği kimseye kaptırmamak. Ortadoğu'nun un ve ekmek ihtiyacını Mardin karşılıyor." dedi.

- İhracat rakamlarını artıran tek il

Mardin OSB olarak ihracatta her yıl yaklaşık yüzde 30 artış gösterdiklerini, yaşanan sıkıntılara rağmen Türkiye'de ihracat rakamlarını artıran tek il konumunda olduklarına dikkati çeken Duyan, bu yıl hedeflerinin ihracat oranını daha da yükseltmek olduğunu vurguladı.

OSB'nin yüzde 100 dolu olduğunu, ikinci sanayi bölgesinin çalışmalarının hızla devam ettiğini ifade eden Duyan, 170 kişinin yatırım için beklediğini bildirdi.

Cazibe merkezlerinin yürürlüğe girmesinin ardından OSB'de yer taleplerin gelmeye başladığını kaydeden Duyan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bölge için olumlu yapılan her türlü demeçler ve açıklamalar bölgemize ve ülkemize fayda sağlar. Açıklanan cazibe merkezlerini olumlu bir adım olarak görüyoruz. Başbakanın açıklamasının ardından yatırımın için bize telefonlar gelmeye başladı. Gelen talepler bölgemizi ve ülkemizi daha üst seviyelere çıkaracağına inancımız tam."

Mezopotamya bölgesinde yetişen bulgur ve makarnayı dünyaya tanıtmak için ulusal ve uluslararası fuarlara katıldıklarına işaret eden Duyan, amaçlarının farklı pazarlar bulmak ve Mardin'in ihracatını daha da üst seviyelere çıkarmak olduğunu sözlerine ekledi.

- "Başbakan Yıldırım'ın Irak'a ziyaretinin ardından un ihracatı arttı"

Un fabrikası sahibi Salim İlhan da 35 kişinin istihdam edildiği fabrikada günlük 300 ton un üretimi yapıldığını, Başbakan Binali Yıldırım'ın Irak'a ziyaretinin ardından un ihracatından büyük artış yaşadıklarını anlatarak, bu yıl un ihracatının daha iyi olacağını söyledi.

Yaklaşık bir ay sonra günlük 750 ton üretim kapasitesine sahip yeni bir fabrika açmayı planladıklarını dile getiren İlhan, "Hedefimiz 2017 yılında da un ihracatında birinci sırada yer almak. Yüzde 30 iç piyasaya çalışıyoruz ama ürettiğimiz unun büyük bölümünü Irak'a ihraç ediyoruz. Şu an Afrika'ya da un göndermeye başladık. Ortadoğu'nun un ihtiyacını karşıladığımız için memnunuz. Mardin'de yetişen buğday diğer yerlere göre daha kaliteli. Örneğin İran, Ortadoğu pazarına girdi fakat tutturamadı. Ortadoğu'ya gönderdiğimiz un çok kaliteli. Irak halkı da kalitesiz un kullanmıyor."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.