Mardin

Çin'in zulmünden kaçtı Mardin'e yerleşti

06:55 15 Ocak 2020 5 Yorum Var
Çin'in zulmünden kaçtı Mardin'e yerleşti

Komünist Çin zulmünden kaçarak Mardin'e yerleşen Doğu Türkistanlı Ahmet Dursun, Çin'den ayrıldıktan sonra ailesinden direk haber alamadığını, babası ve kardeşinin cezaevinde annesi ve ablasının ise kampta olduğunu öğrendiğini söyledi

Komünist Çin zulmünden kaçarak Türkiye'ye sığınan Doğu Türkistanlı Ahmet Dursun, Çin'in amacının, Uygur Müslümanlarını tarihten silmek olduğunu söyledi.

Komünist Çin yönetiminin "yeniden eğitim" ya da "mesleki eğitim" adı altında bir milyonun üzerinde Uygur Müslümanına siyasi baskı ve işkence yapıyor. Bu kamplarda zorla tutulan Müslümanlar, domuz eti yemeye, alkol almaya ve İslam dinini kınamaya zorlanıyor.

Uygurlar, yıllardır devam eden Çin işgali altında hayatlarından endişe ederek, en temel ihtiyaçlarından yoksun bir şekilde hayatta kalmaya çalışıyorlar.

70 yıldır işgal altında olan Doğu Türkistan'da son yıllarda artarak devam eden zulüm, akıl almaz boyutlara ulaştı. Çin Komünist Partisinin uyguladığı zulüm ve baskılar neticesinde birçok âlim, aydın, akademisyen ve halkını şehid veren Doğu Türkistan, bunca zulme rağmen inandığı değerlerden vazgeçmeyerek topraklarına sahip çıkmaya çalışıyor.

Yaşanan bunca sıkıntıya rağmen İslam dünyasından yeterli bir tepkinin verilmemesi ise Doğu Türkistan halkını en çok üzen durumlar arasında yer alıyor.

Çin işkencelerine tahammül edemeyip Türkiye'ye sığınan Doğu Türkistanlı Ahmet Dursun, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, Çin'in Uygur Müslümanlarını tarihten silmek istediğini söyledi.

"Çok büyük sıkıntılar ve zulümler var"

Doğu Türkistan'dan 2016 yılında ayrıldığını ve bir buçuk yıl Mısır'da kaldığını belirten Dursun, Mısır'daki bazı uygulamalar yüzünden Türkiye'ye gelmek zorunda kaldığını söyledi.

10 Temmuz 2017 yılında Türkiye'ye giriş yaptığını ve Mardin'e yerleştiğini aktaran Dursun, Doğu Türkistan'dan çıktığından beri ailesinden haber alamadığını ifade etti.

Dursun şunları söyledi:

Doğu Türkistan'da çok büyük sıkıntılar ve zulümler var. Gerek dini yönden gerek milli yönden gerekse de insani yönden sıkıntılar var. Çin'in amacı; biz Uygurları tarihten silmektir. Biz Müslümanları Doğu Türkistan toprağından yok etmektir. Bizim toprağımızı kendi topraklarına katmak istiyorlar. Ama oranın gerçek sahipleri olan bizler var oldukça onlar orada rahat yaşayamaz, kendi mülkleriymiş gibi sayamaz. Bu yüzden bizi yok etmek için her türlü zulmü yapıyorlar. Onlarda hiçbir din, inanç olmadığı için her şeyi utanmadan sıkılmadan yapıyorlar.

"Uygur Müslümanları ümmetin bir parçasıdır"

Doğu Türkistan'da zulmün 1949 yılından beri devam ettiğini belirten Dursun, ancak son yıllarda bu zulmün daha da arttığını söyledi.

İslam ülkelerine seslenen Dursun, "Kendini İslam'ın sahibi veya mensubu sayan ülkelerin Çin'e karşı bir tepki vermeleri gerekir. Uygur Müslümanlarını ümmetin bir parçası olarak kabul etmelidirler. Bizlere yapılan bu zulme sesiz kalmamaları lazımdır." dedi.

"Babam ve kardeşim cezaevinde, annem ile ablam kampta"

2017 yılında akrabalarıyla görüştüğünü ve babası ile kardeşinin cezaevine konulduğunu öğrendiğini anlatan Dursun, daha sonra annesi ve ablasının da eğitim kamplarına götürüldüğünü belirtti.

Dursun, "Dışarıda ailemden kimse kalmadı, erkekler cezaevinde, kadınlar kamplarda. Onların ne durumda olduğunu bilmiyorum, hiçbir şekilde haber alamıyorum. Dünya insan hakları cemiyetlerinden ailemin ne durumda olduklarını ve benim gibi Uygurlu Müslüman kardeşlerimin ailelerinin akıbetlerinden bizleri haberdar etmelerini istiyorum." diye konuştu.

YORUMLAR

5 Yorum Var
  • vatandaşş 4 yıl önce Şikayet Et
    keşke oradaki tüm kardeşlerimizi alıp getirip mardin,şırnak,hakkari,tunceli,gibi illerimize yerleştirsek.
    Cevapla
  • Turan ŞENGÜL 4 yıl önce Şikayet Et
    müslümanların müslümanlara yardım edebilmeleri için müslüman ülke yönetimlerini müslümanların ele geçirmesi lazım ki mazlum olan zulüm altındaki müslümanlara da müslüman siyasi islam liderlerinin yardımlarıyla kurtulabilsinler
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    Mazlumun ALLAHI VAR zalimler er geç ilahi adalete hesap verecek kaybedecek ......
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • Mardinli 4 yıl önce Şikayet Et
    Ahmet ile yaklaşık iki yıl önce tanıştım çok değerli terbiyeli bir kardeşimiz maşallah kendisi Kur'an hafızı aynı şekilde üniversite eğitiminde de çok başarılı ülksinde yaşananları ağlayarak bizlere anlatırdı inanın insanın yüreği parçalanıyor Allah sabır versin zor bir imtihan gerçekten
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • Demir Ersoy 4 yıl önce Şikayet Et
    İki milyonluk Tibet çin den inanç özgürlüğü almışlardır bes etmediler her türlü zülme karşı direndiler Turuncu kıyafetli rahipler sürekli oturma eylemi yaptılar ve istediklerini elde ettiler amma 30 milyon Türk buyun eğiyor kaçıp gelmek doğru değil Çinin istediği zaten kaçırmak yaşanacaksa şereflice yaşanmalı ölünecekse şereflice ölmeli
    Cevapla İlk beğenen sen ol
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.