Mardin

Anne adayları gebe sınıfında!

08:51 14 Ocak 2020
Anne adayları gebe sınıfında!

Mardin Sağlık Müdürlüğü bünyesinde buluna Artuklu Sağlıklı Hayat Merkezi Gebe Sınıfında gebe ve gebe adayları, bilinçli anne olma adına doğum ve doğum sonrası döneme hazırlanmaya devam ediyor.

Önce gebelerin anneliğe hazırlanması amacıyla açılan ve ücretsiz olan "Gebe Sınıfı"nda, anne adayları fiziki ve psikolojik açıdan doğuma hazırlanıyor. Sağlık Müdürlüğü, binasında yaklaşık 4 ay önce açılan sınıfta şuana kadar onlarca anneye eğitim verildi. Haftanın 2 günü olmak üzere 5 ya da 6 seans halinde gebe kadınlara, doğum hazırlık ve nefes eğitmenleri tarafından hazırlanıyor. Eğitmenler tarafından, normal doğum ile sezaryen arasındaki farklar, plates, egzersiz, değişik nefes ile gevşeme teknikleri konularında bilgi veriliyor.

Mardin İl Sağlık Müdürü Dr Saffet Yavuz,”  Gebe sınıfındaki faaliyetleri önemsediklerini belirterek, Gebe sınıfında özellikle normal doğumu özendirmeye çalıştıklarını söyledi.

Sezaryen doğumun önüne geçmeyi amaçladıklarını da dikkat çeken Yavuz,” Anne adaylarına her alanda danışmanlık yapmayı istiyoruz. Zaman zaman baba adaylarını da sınıfa davet ederek çeşitli eğitimler veriliyor. Tüm anne adaylarının gebe sınıfı eğitimlerine katılması gerekir. Gebe sınıfımızda tecrübeli sağlık personellerimiz tarafından anne adaylarımıza plates, egzersiz, değişik nefes ve gevşeme teknikleriyle doğuma hazırlamaya çalışıyoruz. Aynı zamanda burada teknik konuların dışında bir annenin, doğum öncesi ve doğum sonrası neler yaşayabileceği, ya da nasıl hazırlanması gerektiği konusunda her şeyi öğreniyorlar. Anne adaylarına bebek bakımından, banyosuna, altını açmasına yaşayabilecekleri sıkıntılara kadar birçok bilgi veriliyor” dedi.

 En önemlisi de annelerin sezaryen yerine normal doğum yapmaları konusunda onları bilinçlendirdiklerini ifade eden,” Yavuz,” Burada çok duygusal anlar yaşanıyor. Gebelik çok özel bir dönem. Özellikle dönem sonunda da babaları da işin içine katarak nasıl iyi bir anne ve baba olunur? Eğitimi veriliyor. Eğitimlere katılan gebelerin hem bilinçlendiklerini hem de keyifli bir gebelik süreci geçiriyor. Annelerin özellikle normal doğuma sahip çıkmaları gerekir. Daha sağlıklı anne ve bebekler için normal doğumun önemlidir. Eğitimli gebe ile eğitimsiz gebe arasında çok fark var. Aslında onlarda araştırarak öğreniyorlar normal doğumu ama kaygıları azaltma, merak ettiklerini sormak, normal doğum ile sezaryen doğum arasındaki negatifleri tartabilmek, hangisinin daha avantajlı olduğunu bilmeleri adına aldıkları eğitim çok etkili. Gebenin bunlara kendi başına karar vermesi ve kendisini buna hazırlaması kolay olmuyor. Ama eğitimli bir gebe kendisini, tercihlerini doğum ekibine sunabiliyor, en önemlisi de doğumun korkulmayacak fizyolojik bir olay olduğunu öğreniyor. Burada aldıkları eğitim çok önemli ve herkesin bundan yararlanmalarını istiyoruz."

Günümüzde, özellikle gelişmekte olan ülkelerde gebelik, doğum ve doğum sonu dönemde yaşanan sağlık sorunlarından dolayı birçok anne ve bebek yaşamını yitirdiğini anlatan Yavuz,”  Ana çocuk sağlığı sorunları” olarak adlandırılan bu durum ülkemiz için de öncelikli bir sorun olmaya devam etmektedir. Bu durumun önlenmesine yönelik yapılacak en önemli aktiviteler arasında ise doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası bakım ve eğitim hizmetleri yer almaktadır. Anneleri çocuk bakımına hazırlamanın psikolojik yönden olumlu etkisi vardır. İlk kez doğum yapan annelerin bilgi eksiklikleri ve bebek bakımı ile ilgili sorunları çözmede yetersizlik hissetmeleri stres kaynağıdır. Aynı zamanda bireylerin rollerinin gerektirdiği annelik görevlerini ne kadar başarılı olarak yerine getirdiklerinin göstergesi olan performans algılarını da olumlu etkileyecektir. Anne adayı veya yeni doğum yapmış anne herhangi bir nedenle annelik görevlerini yeterince başaramayacağını düşünürse, anne olarak değeri konusunda kaygı duyabilir. Doğum sonu dönemde anne incinebilir ve kendini güvende hissetmez. Doğum sonu dönemde bilgilendirme yoluyla sağlanan destek stresi azaltır, başarılı bir gebelik ve doğum yaşanmasına, ayrıca ebeveynliğe uyuma katkı sağlar. Gebelik döneminde doğuma ve annelik yaşamına hazırlık ilişkin yapılan çalışmalarda anne ve baba adaylarının eğitime gereksinmelerinin olduğu saptanmıştır” şeklinde önemli bilgiler aktardı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.