Mardin

Lidya döneminden kalma sikkeler Mardin'de ele geçirildi

07:17 04 Haziran 2020
Lidya döneminden kalma sikkeler Mardin'de ele geçirildi

Mardin’de uluslararası tarihi eser kaçakçılarının yurt dışına çıkarmak için hazırladıkları ve Lidyalılar döneminde basılan ilk para örneklerinden olduğu değerlendirilen eserlerin de aralarında yer aldığı 79 tarihi eser ele geçirildi.

Mardin’in Midyat ilçesinde bazı kişilerin tarihi eserleri topladıkları ve bunları yurt dışına çıkaracakları bilgisini alan Mardin İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü Kültür ve Tabiat Varlıkları Kaçakçılığı Büro Amirliği ekipleri, kent genelinde çalışma başlattı.

Ekipler daha önce düzenledikleri operasyonda bir zanlıyı gözaltına alıp 79 adet tarihi eser ele geçirdi. Şüphelilerin ifadelerinden yola çıkan ekipler, teknik ve fiziki takip başlattı.

Piyasa değeri yaklaşık 5 milyon lira olan tarihi eserlerin yurt dışına çıkarılacağı bilgisi üzerine kentte operasyon düzenlendi. Operasyonda bir kişinin ev ve işyerinde yapılan aramalarda üzerinde farklı figürler bulunan ve Helenistik, Roma, Bizans ve İslami dönemlerinin nadir eserlerinden olan bir adet tarihte kullanılan ilk para örneklerinden olan Lidya dönemine ait elektron sikke, bir adet rulo şeklinde nadir bulunan Osmanlıca el yazması kitap, 33 adet altın gümüş ve bronz sikke, 10 adet altın, gümüş ve bronz yüzük, 23 adet altın, gümüş ve bronz küpe, 4 metal mühür, 2 adet kolye ucu, iki adet metal bilezik, bir adet topraktan yapılmış pipo, bir adet insan figürlü bronz heykel başı ve bir adet taş ikon olmak üzere toplamda 79 adet tarihi eser ele geçirildi.

Mardin İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada eserlerle ilgili Mardin Müze Müdürlüğünce yapılan incelemede, tüm eserlerin tarihi eser niteliğinde olduğu ve ait olduğu dönemin en nadir eserlerinden olduğu bilgisinin alındığı bildirildi.

Zanlının emniyetteki işlemleri ise devam ediyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.