Mardin

Jeoloji uzmanı açıkladı: 100 yıl yetecek kadar suyumuz var!

12:42 27 Ocak 2023 19 Yorum Var
Jeoloji uzmanı açıkladı: 100 yıl yetecek kadar suyumuz var!

Türkiye'de kuraklık her geçen gün etkisini arttırırken, Mardin'de jeoloji mühendisi Fahri Çelik çarpıcı bir iddiada bulundu. Çelik yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin 100 yıl yetecek kadar yer altı suyu var" dedi.

Türkiye'de bu yıl yağışlar yeterince yağmadığı için vatandaşlar, kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalma endişesi yaşıyor. Jeoloji mühendisi Fahri Çelik, yer altı su kaynakları hakkında açıklama bulundu. Çiftçilerinin yer altı sularından daha çok faydalanmaları gerektiğini ve yeraltında bulunan su kaynaklarının 100 yıl yetecek kadar iddiasında bulundu.

'BİR DAMLA YAĞMUR YAĞMASA BİLE 100 YIL YETECEK KADAR YER ALTI SUYUMUZ VAR'

Çiftçilerin ufak ve büyük kuyularını açıp sulamaya geçebilirler önerisinde bulunan Çelik, "Yer altı sularımızda hiçbir azalma olmayacaktır. Yer altı sularının çekmesi konusunda ilmi olarak bir açıklama görülmemektir. Şu andan itibaren bir damla yağmur bile yağmasa 100 yıl yetecek kadar yer altı suyumuz vardır” dedi.

'İLMİ OLARAK BİR AÇIKLAMA GÖRÜLMEMEKTEDİR'

Türkiye’de yer altı sularında azalma olmadığını ileri süren Çelik, "Mardin ve Mezopotamya bölgemizde şu anda yer altı havzalarımızda herhangi bir azalma görülmemektedir. Sadece mevsimsel olarak yağışlarda azalma görülmektedir. Önümüzdeki günlerde yağış olduğunda da bu durum ortadan kalkacaktır. Çiftçiler ufak ve büyük kuyularını yapıp sulamaya geçebilirler. Yer altı sularımızda hiçbir azalma olmayacaktır. Yer altı sularının çekmesi konusunda ilmi olarak bir açıklama görülmemektir" diye konuştu.

'ÇİFTÇİLERİMİZ DİLEDİĞİ KADAR SU ÇEKEBİLİRLER'

"Şu andan itibaren bir damla yağmur bile yağmasa 100 yıl yetecek kadar yer altı suyumuz vardır" diyen Çelik, "Türkiye geneline baktığımız zaman Toros Dağları'nın aşağı taraflarında yer altı suyu yoğun şekilde bulunmaktadır. Bizim bölgemizde ise Kızıltepe Ovası'nda yer altı suları bulunmaktadır. Şu anda yer altı sularında hiçbir sıkıntı bulunmuyor. Bulunduğumuz bölgede ne kadar su kullanılırsa kullanılsın buranın kayaç yapısı kireç taşı olduğu için çökme olmayacaktır. Çiftçilerimiz dilediği kadar su çekebilirler. İlerleyen dönemde yağmur yağdığı zaman tekrardan bir birikme olacaktır” ifadelerinde bulundu. 

YORUMLAR

19 Yorum Var
  • Afaruk 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir kez daha neden jeologlar, Hidrojeoloji yapamaz anlamış oldum
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • osman 1 yıl önce Şikayet Et
    yer üstünü mahvettik sırada yeraItı var demek ki. hunharca kaynakIarı israf edenIer kurakIığa da mahkum 0IurIar. yeraItını kuIIansan bu sefer göIIer kuruy0r. d0ğaya zarar vermeyeIim bizden başka bir şey istemez.
    Cevapla
  • Jeolog23 1 yıl önce Şikayet Et
    Yağışların azalması ile yeraltı suları yeterince beslenemez ise akifer seviye yerçekimine yenilecek ve derinde araştırma ihtiyacına neden olacaktır.
    Cevapla
  • Okuyucu 1 yıl önce Şikayet Et
    Olumlu düşünmek her zaman iyidir. Ama Yeraltı suyunu aşırı kullanan eski Mexico city yi unutmayın.
    Cevapla
  • metin 1 yıl önce Şikayet Et
    Neye göre 100 yıl kardeş.Ölçme kriterlerin nedir donelerin nedir.Çiftçi nin sondacından 100 metreden su çıkarken artık çıkmıyor,daha aşağı inmesi lazım.Aynı şikayetleri yurdun bir çok yerinden duyabilirsin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.