Mardin'in "kadrolu eşeklerinden" haber var: Emekliliklerinin önü açılıyor
Mardin'in Artuklu ilçesinde çöp araçlarının giremediği dar sokaklardaki temizlik çalışmalarında kullanılan belediyenin "kadrolu eşeklerini" emekli edecek proje için çalışmalar başladı.
Artuklu ilçesinde uzun yıllardır kentin temizlik çalışmalarında kullanılan kadrolu eşekler, şehrin sembolü haline geldi.
-
Araçların giremediği dar sokaklara girerek temizlik çalışmalarına katılan "kadrolu eşeklerin" yerine paletli araçların kullanılması için proje hayata geçirildi.
-
Kentte yıllardır eşeklerin kullanıldığı temizlik işleri, artık paletli araçlarla gerçekleştirilecek.
-
Paletli araçlarla birlikte peyderpey "emekli" edilecek olan "işçi eşekler" de 22 bin metrekare alan üzerinde kurulacak olan emekli hayvan çiftliğinde emekliliğin tadını çıkaracak.
KENDİLERİ İÇİN YAPILACAK ÇİFTLİKTE DİNLENECEKLER
Artuklu'da çöplerin toplanmasında görev yapan ve emekli edilmesi planlanan eşeklerin yerine kullanılacak elektrikli küçük paletli çöp toplama araçlarının saha testi tamamlandı.
Artuklu Belediyesi tarafından imzalanan protokolle çöp toplama amacıyla kullanılan eşekler artık kademeli olarak işten el çektirilerek, 22 bin metrekare alanda oluşturulacak "emekli hayvan çiftliğinde'' dinlendirilecek.

EŞEKLER İÇİN HAYATA GEÇİRİLECEK PROJE MASAYA YATIRILDI
Artuklu Belediyesi Temizlik İşleri Müdür Vekili Asım Pilgir, Artuklu Belediye Başkanı Mehmet Ali Amak'ın çöp toplayan eşeklerle ilgili yaptığı çalışmayı masaya yatırdıklarını ve harekete geçtiklerini söyledi.
Pilgir konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Paletli araçlar buradaki merdivenlerin, yolların fiziki yapısına göre uyarlanıyor. Eski Mardin tarihi ve fiziki nedeniyle zorlu bir coğrafya. Az önce gördüğünüz gibi merdivenlerin oluşu buraya araç girişini engelliyor. Eskiden beri buradaki çöp toplama işi eşeklerle yapılıyor. Eşek sirkülasyonunun azlığı ve bu işte çalıştırmak istememiz nedeniyle bu çalışmayı hayata geçirmek istedik.'' dedi.

MESAİLER SABAH 04.00'TE BAŞLIYOR
Araçları yaptıklarını kaydeden Pilgir, "Araçlar buradaki merdivenlerin, yolların fiziki yapısına göre uyarlanıyor. Bundan önce eşeklerimiz sabah saat 04.00'te işçilerimizle birlikte temizlik işlerini yapıyorlardı. Yaklaşık 4-5 saatlik süreçte eski Mardin dediğimiz bölgenin tamamının temizliğini bitiriyorlardı. Ama bundan sonra daha kısa sürede, daha teknolojik araçlarla bu işi yapmayı planlıyoruz." ifadelerini kullandı.

EŞEK İŞÇİLER TAMAMEN KALDIRILACAK
Amaçlarının tamamen eşeksiz, teknolojik aletlerle eski Mardin'i temizlemek olduğunu dile getiren Pilgir, "İleride kültürde olması bakımından belki bir iki tane eşeğimiz olacak ama onlar da yük taşımak için değil, sadece nostaljiyi yaşatmak adına olacak. Onun haricinde eşekleri tamamen kaldırma yönünde adımlarımız hızla devam edecek." şeklinde konuştu.


YORUMLAR
1 Yorum Var