Mersin

AB Konseyi Genişleme Grubu üyeleri Mersin'de

13:45 11 Eylül 2015
AB Konseyi Genişleme Grubu üyeleri Mersin'de

Avrupa Birliği Konseyi Genişleme Grubu (COELA) üyeleri, Mersin Valisi Özdemir Çakacak'ı makamında ziyaret etti.  

Valilikten yapılan yazılı açıklamaya göre, Çakacak, valilik toplantı salonunda gerçekleşen ziyarette yaptığı konuşmada, sınır yönetiminin ülkelerin güvenliği açısından oldukça önemli olduğunu belirtti.

Türkiye'nin Avrupa Birliği müktesebatı doğrultusunda bir çok alanda olduğu gibi sınır güvenliği yönetimi kapsamında da önemli düzenlemeler yaptığını ifade eden Vali Çakacak, göç sorunlarının etkin yönetimi açısından İçişleri Bakanlığına bağlı olarak Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün kurulduğunu da kaydetti.

Suriye'de büyük bir insanlık dramının yaşandığını ve buradaki insanların canlarını kurtarmak için ülkelerinden kaçmak zorunda kaldıklarını vurgulayan Vali Çakacak, şöyle devam etti:

"Zor durumda bulunan, yardıma muhtaç insanlara dini, dili, ırkı ne olursa olsun yardım eli uzatmak insan olmanın gereğidir. Bu anlayış çerçevesinde davranan Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Türk milleti, Suriye’de yaşanan iç savaş nedeni ile yaşam hakkı tehdit altında olan 2 milyondan fazla Suriyeli mülteciye kapılarını açmıştır. Biz de Mersin olarak yaklaşık 140 bin Suriyeli sığınmacıya kapılarımızı açtık. Suriyeli sığınmacılara Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak üzerimize düşen bu tarihi sorumluluğun gereğini fazlasıyla yerine getirdiğimize inanıyoruz. Ülke olarak bu konunun bütün insanlığı ilgilendiren global bir sorun haline geldiğini, bu nedenle de Suriyeli sığınmacılarla ilgili konunun çözüme kavuşturulması için başta Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği olmak üzere tüm dünyanın daha fazla hassasiyet göstermesi gerektiğini düşünüyoruz." 

Özdemir Çakacak, yoğun bir göçe evsahipliği yapmanın büyük bir maddi ve manevi sorumluluk gerektirdiğini ve Türkiye’nin bugüne kadar Suriyeli sığınmacılar için 6 milyar doların üzerinde harcama gerçekleştirdiğini de vurguladı. 

Toplantıda, AB Konseyi Genişleme Grubu üyelerine düzensiz göçmen faaliyetleri ve sınır yönetimi konusunda bilgilendirme yapıldığı, ayrıca arama kurtarma operasyonlarıyla ilgili bilgilerin de verildiği bildirildi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.