Mersin

Caretta caretta yavruları denizle buluştu

11:37 19 Eylül 2015
Caretta caretta yavruları denizle buluştu

Deniz kaplumbağalarının Mersin'in Erdemli ilçesindeki kumsallara bıraktığı yumurtalardan çıkan son yavru caretta carettalar da denizle buluştu.  

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü kumsalında sezonun son caretta carettaları da yumurtalarından çıkarak denize ulaştı.

Onlarca kaplumbağanın yumurtalarını kırarak hayatlarına ilk adımı atması, renkli görüntüler oluşturdu.

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEKUYEM) Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu yıl geçen yıla oranla anaç kaplumbağaların kumsallara çıkışında ve yavru kaplumbağaların denize ulaşmasında artış gözlendiğini belirtti.

Ergene, vatandaşların nesli tükenme tehlikesinde olan deniz kaplumbağalarına karşı daha duyarlı olmalarının, rakamların pozitif yönde artmasında etkili olduğunu ifade ederek, bu durumun kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

Sezonun caretta carettalar için çok iyi geçtiğini anlatan Ergene şunları kaydetti:

"Mersin genelinde yavru çıkışları 20 bini geçti. Erdemli ilçesinde Alata, Mezitli ilçesinde Davultepe, Akdeniz ilçesinde ise Kazanlı kumsalında çıkışlar gerçekleşti. Davultepe kumsalına 150, Kazanlı'da ise 698 çıkış gerçekleşti. Alata'da ise 249 çıkış oldu. Bu 3 çıkış noktasında yaklaşık 20 binin üzerinde yavru yumurtadan çıkarak denizle buluştu. Bu yıl Mersin kumsallarındaki carettalar için süper bir üreme yılı oldu. Bu da bizi sevindiriyor." 

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Davut Keleş de Türkiye'nin tarımsal yönden daha güçlü olması için birçok araştırma yaptıklarını belirterek, "Araştırmalar yapılırken de geleceğimiz açısından önemli olan çevre hiç ihmal edilmiyor. Bunların başında da kumsalların temiz tutulması ve nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağalarını korumaya ve daha fazla üremeleri için gayret gösteriyoruz. Eğer biz çevremize ve kaplumbağalara sahip çıkmazsak kendi geleceğimizi de korumamış oluyoruz. Hepimizin görevi, çevremizi korumak" diye konuştu.

Daha sonra yavru caretta carettaların yumurtadan çıkıp denize ulaşma çabaları görüntülendi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.