Mersin

Antik kentteki Roma Yolu temizleniyor

15:04 23 Eylül 2015
Antik kentteki Roma Yolu temizleniyor

 Bizans ve Roma dönemlerine ait nekropol, antik tiyatro, sarnıç ve su kemerlerinin bulunduğu Mersin'in Erdemli ilçesindeki Elaussia Sebaste Antik Kenti'nden Kızkalesi'ne kadar uzanan 5 kilometrelik Roma Yolu'nu temizleme çalışmalarına başlandı.

İtalya'nın Roma La Sapienza Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi ve kazı başkanı Prof. Dr. Annalisa Polosa, kazı alanında gazetecilere yaptığı açıklamada, Roma Yolu çevresinin temizlenerek açılmasının ardından, yol güzergahında gerekli restorasyon çalışmalarının yapılacağını söyledi.

Roma döneminde 2 bin yıl önce yapılan yolun açıldığında yol üzerindeki nekropollerin de ortaya çıkarılacağını ifade eden Polosa, bu yolun bölgeye artı bir değer katacağını aktardı.

Çalışmaların tamamlanmasıyla yolun, dünyada arkeolojik gezi yürüyüşü düzenleyen grupların listesine gireceğini dile getiren Annalisa Polosa, şöyle konuştu:

"İnsanlar Antik Roma Yolu'nda, yani antik dönemi tasavvur ederek yürüyüş yapmanın mutluluğunu yaşayacaklar. Yol kenarındaki nekropollerin yanı sıra yol güzergahından denizdeki Kızkalesi'ni de izleme şansı elde edecek ve 2 bin yıl önceki ihtişamı düşünecekler. Böylece bölgenin ismi de bir kez daha öne çıkmış olacak. Bu yolunun temizlenerek insanlığın hizmetine sunulması aslında büyük bir proje. Temizlik olayına sadece yol temizliği olarak bakılmaması gerekir. Roma Yolu'nun ortaya çıkarılması, bölgede yapılan kazı çalışması kadar önemli. Çünkü, 2 bin yıl önce yapılan bu yol kenarında nekropoller yani anıt mezarlar ortaya çıkacak. Yolda yürümek isteyenler 5 kilometre boyunca kendisini Roma dönemine götürecek ve antik çağı yaşayacak. Bu tür antik yollarda yürümek isteyen milyonlarca Avrupalı ve yerli insan var."

Polosa, çalışmaların bayramdan sonra devem edeceğini de sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.