Mersin

İhracatçı, "Rusya krizi"nde hükümete güveniyor

11:18 05 Aralık 2015
İhracatçı, "Rusya krizi"nde hükümete güveniyor

MUSTAFA GÜNGÖR - Akdeniz İhracatçı Birlikleri​ (AKİB) Koordinatör Başkanı Bülent Aymen, Rusya'nın Türkiye'ye yönelik ekonomik yaptırımları karşısında alternatif pazar yaratma kabiliyetleri olduğunu ve bu konuda hükümete güvendiklerini söyledi.

Aymen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşanan sıkıntılarla ilgili ilk şokun atlatıldığını, yeni gelişmeleri beklediklerini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun sağduyu açıklaması yaptığını anımsatan Aymen, "Ruslara karşı halk olarak bir düşmanlığımız yok. Ticari anlamda baktığımızda ihracat açısından alternatif pazar yaratma kabiliyetimiz var" dedi.

Şu anda en acil sıkıntının çabuk bozulan yaş sebze meyvede yaşandığını ifade eden Aymen, şöyle konuştu:

"Bunlar çok kolay bozulan ürünler. Şu an kapıda bekletilen kamyonlar var, işlemler çok yavaş yapılıyor. Buradaki ihracatçının mağdur olmayacağı yönünde açıklamalar oldu. Bu konuda hükümetimize güveniyoruz. İhracatçılar sahipsiz değil. Hükümetimizin bu konuda ihracatçının da üreticinin de zararlarını karşılayacağına inanıyoruz. Yılın başından beri ihracatta yüzde 38'lik bir düşüş vardı. Bunun karşılığında ihracatçılar olarak alternatif pazarlara yönelik çalışmalarımız var. Uzakdoğu ve Orta Asya pazarlarına yönelik çalışmalar devam ediyor."

Aymen, Rusya'nın almadığı ürünlerin iç pazara sunulabileceğini, bu konuda da devletin kendilerini yönlendirmesini beklediklerini kaydetti.

Türk ihracatçıların narenciye konusunda 25 yıldan beri Rusya'da hakim konumunda olduğunu vurgulayan Aymen, "Oradaki satışı da Türk firmaları yapıyor. Narenciyeciler orada toptancı hallerinde ürünlerini pazarlıyorlar. Etkilenme, şok dalgası o yüzden başladı" diye konuştu. 

Rusya'nın kısıtlama koymadığı mallar içerisinde en fazla ihracatın limonda olduğunu anlatan Aymen, Rusya'nın Türkiye'de üretilen kalitede ve fiyatta limon bulamadığı için limondan vazgeçemediğini söyledi.

- "Bizden limon almak zorundalar" 

Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği (MERTUB) Başkanı Ahmet Dursen Şahin de narenciye ürünlerinde rekoltenin düşük olması nedeniyle Rusya'nın açıkladığı ekonomik yaptırımlardan çok fazla etkilenilmeyeceğini bildirdi.

Rusya'nın limon ithalatına değinen Şahin, "Limon almasa dahi bahçede diğer pazarlar ve iç pazarda rahatlıkla tüketebileceğimiz limon var. Rusya başka alternatif olmadığından Türkiye'nin ürettiği limonlardan vazgeçemiyor. Bizden mecbur almak zorundalar" dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.