Mersin

Bu okulda "anne baba"lar eğitiliyor

11:13 26 Aralık 2015
Bu okulda "anne baba"lar eğitiliyor

MUSTAFA GÜNGÖR - Mersin'de anne babaların çocuklarıyla ilgili yaşadıkları sıkıntılarını çözmeleri, çocuğun probleminin altında hangi nedenin olduğu ve ihtiyaçlarının belirlenmesi için açılan "Anne Baba Okulu"nda ailelere, "anne babalık eğitimi" veriliyor.

Özellikle anne babaların çocuklarıyla daha sağlıklı iletişim kurmalarını sağlamak amacıyla Mezitli Belediyesi tarafından Mezitli Kart sahipleri için belediyenin sosyal tesislerinde açılan "Anne Baba Okulu"nda, 6 haftalık eğitimin ardından çocuklardaki ergenlik, internet bağımlılığı ve cinsellik gibi konularda anne babalara neler yapmaları gerektiği öğretiliyor.

Psikolog Yaşam Yanardağ Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6 hafta sürecek eğitimlerde her hafta bir konuyu işleyeceklerini söyledi.

Anne babaların çocuklarıyla kurdukları iletişimi baz alarak, davranış bozuklukları, çocuk iletişimi, ergenlik dönemi, internet bağımlılığı, cinsellik gibi konuları anne babalara anlatacaklarını ifade eden Çelik, şöyle konuştu:

"6 haftanın sonunda bir anne babanın ihtiyacı olan pek çok şeyi karşılamayı düşünüyoruz. Dokunabildiğimiz kadar bir şeyleri değiştirmeye çalışacağız. Şunu biliyoruz ki çocuktaki davranış bozuklukları ya da çocuktaki problemleri gidermenin en kolay yolu anne babayı eğitmek. Anne baba eğitilince çocuk zaten otomatik olarak davranışlarını değiştiriyor. Bu okulda anne babaya anne babalığı öğreteceğiz. Çünkü anne babalık ehliyetsiz yapılan bir iş. Ama aslında en büyük sertifika, diploma gerektiren bir iş. Anne baba olmak öğrenilen bir şeydir. O yüzden sadece dürtülerimizle hareket etmeyip kendimizi geliştirmeliyiz. Biz de bu anlamda dilimizin döndüğünce anne babaları eğitmeye çalışıyoruz."

Çelik, eğitimlerin sonunda anne babalara sertifika vereceklerini de sözlerine ekledi.

- "Çocukların kalbine dokunurken oyuncakları kullanıyoruz" 

Oyun terapisti Hülya Üstekidağ da anne babaların çocuklarını çoğunlukla anlamak yerine hemen problemi çözmeye çalıştığını söyledi.

Mümkün olduğunca aileleri bilinçlendirmek için uğraştıklarını vurgulayan Üstekidağ, şöyle konuştu:

"Ailelerin 'çocuğum ödevini yapmıyor, tırnak yiyor, çok kaygılı' sorunlarına burada çözümler arıyoruz. Bu sorunlarla oyun terapisi ve dışa vurumcu terapi yöntemleriyle çalışıyoruz. Çocukların uzun uzun bize saatlerce anlatacağı bir şeyler yok ama oyunlarıyla, oyuncaklarıyla çok fazla anlatacağı şeyler var. Çocukların kalbine dokunurken oyuncakları, oyunu kullanıyoruz. Bu şekilde sağlıklı ilerliyoruz. Bu eğitim sonucunda çocuğu nasıl anlayacaklar çocuğun herhangi bir probleminin altında aslında hangi ihtiyaç var, bu ihtiyaç nasıl giderilir bu konuda bilgilenecekler."

Proje sorumlularından Kübra Doğan da Mezitli Kart kampanyasını 8 ay önce başlattıklarını, kart kapsamında 170'e yakın firmayla anlaştıklarını ve çeşitli faaliyetler düzenlediklerini bildirdi.

Kart kullanıcılarına yönelik sosyal etkinlikler de gerçekleştirdiklerini dile getiren Doğan, bu kapsamda "Anne Baba Okulu"nu açtıklarını sözlerine ekledi. 

Anne babalar da eğitimlerin çok faydalı olduğunu, çocuklarıyla sağlıklı iletişim kurma yöntemlerini öğrendiklerini kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.