Mersin

"Annemle Dinimi Öğreniyorum" projesi

11:24 22 Ocak 2016
"Annemle Dinimi ÖÄŸreniyorum" projesi

Mersin İl Müftülüğünce hayata geçirilen "Annemle Dinimi Öğreniyorum" projesi kapsamında anneleri Kur'an-ı Kerim öğrenirken kreş ortamındaki eğitici çalışmalarla dini bilgiler verilen çocuklar, eğitim programlarını bitirdiklerinde düzenlenen temsili "mezuniyet töreni"yle ödüllendiriliyor.

Müftülükçe 2 yıl önce uygulamaya başlanan ve bu yıl tamamlanan projeyle anne ve çocuklarını camide buluşturmaya devam ediliyor.

Projenin pilot olarak gerçekleştirildiği Hz. Hamza ve Hz. Eyüp camilerinin yanı sıra çok sayıda camide de uygulanan çalışma kapsamında, haftanın 4 günü 4-6 yaş aralığındaki çocuklarıyla birlikte camiye giden anneler, Kur'an-ı Kerim öğreniyor.

Anneleri kutsal kitabı okurken, çocuklar da kreş ortamında, ana sınıflarında eğitici ve öğretici eğitimlerin yanı sıra dini bilgiler ediniyor.

Eğitim programlarını tamamlayan minikler, kursa katıldıkları camide düzenlenen temsili "mezuniyet töreni"nde sınıf arkadaşlarıyla birlikte ilahiler söyleyip, Kur'an-ı Kerim okuyor. Kutsal kitabı başarıyla okuyan erkeklere fes, kızlara da taç takılırken, miniklere Kur'an-ı Kerim ve çeşitli hediyeler veriliyor.

- "Okul öncesi çocukların, dinle tanışmasını önemsiyoruz"

İl Müftüsü Ali Melek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yaştan kitleye ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

Projeden çocukların ve annelerinin birlikte yararlanmalarının kendilerini mutlu ettiğini ifade eden Melek, "Çocuklar bir sınıfta, anneleri de başka bir sınıfta eğitim görüyor. Çalışmaların güzel sonuçlar verdiğini gördük. Anneler çocuklarını bir yere bıraktıklarında gözleri arkada kalabiliyor. Ama biz burada hem çocukları, hem de annelerini bir kurs içerisinde buluşturunca, eğitim seviyesi daha kaliteli hale geliyor" dedi.

Melek, çalışma kapsamında 30 sınıfta eğitimlerin verildiğini belirterek, hedef kitlelerine ulaştıklarını, sayıyı arttırarak devam ettirmek istediklerini dile getirdi.

Kursların, bir eğitim kurumu gibi hareket ettiğini ifade eden Melek, "Biz okul öncesi çocukların dinle tanışmasını önemsiyoruz. Bizi yaratan yüce Rabbimizin bize her şeyi ihsan ettiğini onlara anlatmayı istiyoruz. Bundan sonraki hayatlarında kişilikleri oluşurken mutlaka Allah inancı ve peygamber sevgisiyle zihinlerinin buluşmasının önemli olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

Melek, diğer aileleri de kurslarla ilgili bilgilendirmeye devam edeceklerini vurgulayarak, çalışmanın her geçen gün daha fazla kişiye güzel duygular yaşatacağını anlattı.

4 yaşındaki bir çocuğun Kur'an-ı Kerim okumasının önemine değinen Melek, şöyle konuştu:

"Biz bir çok yetişkin maalesef çeşitli sebeplerle Kur'an-ı Kerim'i okuyamadığını biliyoruz. Yüce kitabımızın okunmasının ihmal edilmemesi, Müslümanlar olarak hepimizin okuması, öğrenmesi ve anlaması bizim temel görevlerimizden biridir. İnsanımızın büyük bir kısmı da zaten okuyor. Fakat 4-6 yaş grubu çocuklarımızın zihin dünyasının Kur'an-ı Kerim'le tanışması, buluşması insanın geleceği açısından da çok önemli. Bu kurslara devam eden küçük çocukların Kur'an-ı Kerim'i okuması da çocuk için, ailesi için hatta herkes için örnek alınması gereken bir davranış. Bu husus, onların zihin dünyasında kalıcı güzellikler bırakacaktır. Anneler çocuklarıyla aynı zamanda Kur'an-ı Kerim'i öğreniyor. Önemli bir husus da çocuklar bunları 'kulaktan doğma' yoluyla öğrenmek yerine bizzat doğru kişiden öğrenmeleri."

- "Kızım Kur'an-ı okuduğunda çok duygulandım"

Annelerden 35 yaşındaki Sema Doğru, 5 yaşındaki kızı Hira Şehem Doğru ile kursa katıldığını, birlikte iyi vakit geçirdiklerini söyledi.

Kızıyla beraber bir şeyler öğrenmekten dolayı mutlu olduğunu ifade eden Metin, "Dini eğitim bence çok güzel bir proje. Kızımla beraber gelip gidiyoruz. Sadece onu getirsem ya da kendim tek gelsem sıkıntı olacaktı. Bu nedenle çalışma çok güzel oldu" sözlerine yer verdi.

Metin, kızını ilk olarak anaokuluna göndermek istediğini ancak projeyi duyduğunda camiye getirmeye daha sıcak baktığını ifade ederek, "Biz anneler olarak Kur'an-ı Kerim'i tam anlamıyla öğreniyoruz, çocuklarımız da normal bir ana sınıfında ne eğitim veriliyorsa onları alıyorlar, bunun yanı sıra dini eğitim alıyorlar. En önemlisi Kur'an-ı Kerim'i okumayı öğrendiler. Kızım okuduğunda çok duygulandım" dedi.

Projeye 5 yaşındaki kızı Elif Eslem Metin ile birlikte katılan Bircan Metin, donanımlı eğitimcilerden dini bilgiler almak için çalışmaya katıldıklarını belirterek, kızının Müslümanlığı tam anlamıyla öğrenmesini arzuladığını anlattı.

YORUMLAR

ETÄ°KETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.