Mersin

Çerkes sürgününün 152. yılı

23:22 21 Mayıs 2016
Çerkes sürgününün 152. yılı

Mersin'de, 1864'te Rus-Kafkas Savaşı sonrası bir milyonun üzerinde Çerkes'in sürgün edilmesi nedeniyle anma programı düzenlendi.

Özgecan Aslan Barış Meydanı'ında toplanan grup, "21 Mayıs 1864 Çerkes Sürgünü Soykırımı", ''Çerkes sürgünü 1864'' ve "Soykırımın 152. yılı" yazılı pankartlar açtı.

Mersin Kafkas Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Şevket Şamil Koç, burada yaptığı konuşmada, tarihi bir sürgünün, savaşın, soykırımın ve unutturulmak istenen bir tarihin temsilcileri olduklarını bildirdi.

Çerkes tarihini yaşadıklarını ve bunu asla unutturmayacaklarını belirten Koç, kültürlerinden vazgeçmeyeceklerini ve bu kararlılıklarını da hiçbir zaman bozmayacakları kaydetti.

Her yıl bu tarihlerde bir araya geldiklerini anımsatan Koç, şunları söyledi:

''Geldiğimiz yerleri yeni vatan bellemişiz. Nesiller boyunca güvenilir, sadık, temiz ve dürüst insanlar olarak tanınmışız. Bugün halen Kafkasya'daki vatanlarını görmek isteyen, yola çıkmış olan soydaşlarımız, Rusya hükümetince geri çevrildiler. Ben inanıyorum ki bizim birlikteliğimiz ve varlığımız, kendimize olan güvenimiz daha da güçlenip daha da yaşanır hale gelince herhalde bizi topraklarımızda bir daha süremeyecekler. Biz yaşadığımız müddetçe bu milletin yok olmaması için genç kardeşlerimizle, sizlerin önderliğinde bu milleti yaşatmaya, bu acıları unutturmamaya, geçmişi sürekli yad etmeye devam edeceğiz. Bir buçuk milyonun yola çıktığı, 700 binden fazlasının yolda öldüğü ve geriye kalanların torunları olarak sizlerin bir araya geldiğiniz bu akşamda dualarınızı kaybettiklerimizin aziz hatırı için eksik etmemenizi diliyorum."

Konuşmanın ardından sürgünde hayatını kaybedenler için dualar okunup, mezarsız bırakılanlar için hazırlanan sembolik mezar taşları başında saygı nöbeti tutuldu.

Çerkes Direniş Andı'nın okunmasının ardından grup üyeleri, denize siyah çelenk ve karanfil bıraktı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.