Mersin

Mersin'deki FETÖ/PDY davası

17:01 25 Mayıs 2016
Mersin'deki FETÖ/PDY davası

Mersin merkezli 19 ilde "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY)" yönelik operasyonun ardından haklarında dava açılan 70 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ve basın mensuplarının alınmadığı duruşmaya, aralarında başka bir davadan tutuklu yargılanan eski Mersin Emniyet Müdür Yardımcısı Anadolu Atayün'ün de bulunduğu bazı sanıklar, müştekiler ve tarafların avukatları katıldı.

Bir sanığın savunma yaptığı duruşmada mahkeme heyeti, davanın 31 Mayıs'ta devam etmesine karar verdi.

Davada, başka bir davadan tutuklu bulunan Atayün ile gazeteci Mehmet Baransu haricinde tutuklu sanık bulunmuyor.

- FETÖ/PDY davası

Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesinde geçen yıl 2 Eylül'de görülmeye başlanan FETÖ/PDY davasının duruşmaları, salonun fiziksel koşullarının yetersizliği nedeniyle 5 güne bölünmüştü. 3 Eylül'de görülen duruşmada, tutuklu yargılanan eski Mersin Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Suat Dağlı, emniyet personeli Ahmet Şanverdi, Bekir Kaymakcıoğlu, Erdem Kanmaz ve Hüseyin Avcı hakkında tahliye kararı verilmesiyle bu davada tutuklu sanık kalmamıştı.

Mahkeme heyeti, 13 Ekim 2015'te görülen duruşmada yayın yasağı kararı almış, 14, 15 ve 16 Ekim'deki duruşmalarda sanıklardan sadece 2'si ifade vermişti. Aralarında gazeteci Mehmet Baransu'nun da olduğu diğer sanıklar, delilleri gördükten sonra daha geniş savunma yapmak için zaman isteyince duruşma 13 Ocak'a ertelenmişti. Başka bir dosyanın da dahil edilmesiyle sanık sayısı 66'dan 70'e yükselmişti. Sanık avukatlarıyla mahkeme heyeti arasındaki usul tartışmalarıyla geçen duruşmaların ardından 18 Ocak'ta 2 sanık daha ifade vermiş, 19 Ocak'ta da müştekilerin ifadelerinin alınmasına başlanmıştı.

Mahkeme, 8 Şubat'taki duruşmada da savcının 18 sanık hakkındaki tutuklama istemi ve sanık avukatlarının, müvekkilleri hakkındaki adli kontrol hükümlerinin kaldırılması talebini reddederek, duruşmayı ertelemişti.

Dördüncü celsesi 16 Mayıs'ta görülmeye başlanan, sanıkların ifade için süre istemesi nedeniyle 18 Mayıs'ta devam etmesine karar verilen duruşmada savcı, tutuksuz yargılanan sanıkların tamamının "suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut deliller, sanıkların ısrarla savunma yapmak istememesi" gibi nedenlerle tutuklanmasını istemişti. Kararı 24 Mayıs'taki yargılamada değerlendiren mahkeme heyeti, savcının talebini reddetmişti. Mahkeme, ayrıca duruşmada geçerli mazeret sunmayarak oturuma katılmayan 10 sanık hakkında bir önceki duruşmada verdiği yakalama kararını da kaldırmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile eski Başbakan Ahmet Davutoğlu da davaya avukatları aracılığıyla müdahil olmuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.