Mersin

Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. yılı

13:02 18 Mart 2017
Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. yılı

Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. yılı dolayısıyla Mersin'de program düzenlendi.

Mersin Şehir Mezarlığı'ndaki şehitlikte düzenlenen törende, şehitler için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından askerler "saygı atışı" yaptı. Ardından anıta çelenk sunumları gerçekleştirildi.

Çelenk sunumunun ardından Deniz Binbaşı Suat Gökçeer Gökmen ve Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimler Derneği Mersin Şube Başkanı Cengiz Sevinç, günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı.

Daha sonra Mersin Valisi Özdemir Çakacak, şehitlik defterini imzalayıp şehit mezarlarını ziyaret ederek karanfil bıraktı. Şehit aileleriyle sohbet eden Çakacak, başsağlığı diledi.

Vali Çakacak, sonrasında Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı'nda devam eden programda yaptığı konuşmada, tüm şehitlere rahmet diledi.

Tarihe altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi'nin büyük bir zafer olmasının yanında tarihin akışını değiştirmesi nedeniyle tüm dünya için de oldukça önemli bir zafer olduğunu vurgulayan Çakacak, şöyle konuştu:

"Tarih boyunca verdiği var olma mücadelelerinden hep zaferle çıkmış olan milletimiz vatanını, bayrağını, milli ve manevi değerlerini hedef alan saldırılara canı pahasına karşı koyacağını Çanakkale zaferiyle tüm dünyaya bir kez daha göstermiştir. Çanakkale zaferiyle yüce milletimiz üstün silah gücüne sahip olan işgal kuvvetlerine ve Türk milletini yok etmek isteyen devletlere karşı eşsiz bir destan daha yazmıştır. Bugün 102. yıl dönümünü gururla kutladığımız Çanakkale zaferinin özünde kahraman ordumuzun ve yüce milletimizin güçlü inancı, vatan aşkı, bayrak sevgisi ve özgürlük tutkusu vardır. Ülkemizin her karış toprağında rengini aziz şehitlerimizin kanlarından alan şanlı bayrağımız gururla dalgalanıyorsa göklerde ezan sesi yankılanıyorsa bunu şehitlerimizin kahramanca mücadelesine borçluyuz. Bu nedenle vatanı uğruna canını feda etmekten kaçınmayan şehitlerimizin aziz hatıralarını sonsuza kadar yüreğimizde taşımak en başta gelen milli görevimizdir."

Deniz Kuvvetleri Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Kadir Yıldız da tarihin akışını değiştiren muhteşem zaferi gururla kutlamak ve şehitleri anmak için bir araya gelindiğini söyledi.

Çanakkale Savaşı'nın dünya tarihinin en önemli hadiseleri arasında yer aldığını anlatan Yıldız, "Birinci Dünya Savaşı'nda zor durumda kalan Rus çarlığına yardım etmek ve Osmanlı devletinin kısa sürede savaş dışı kalmasını sağlamak isteyen dönemin süper güçleri İngiltere ve Fransa önce denizden ve bunu başaramayınca karadan Çanakkale'yi geçmek istemiş fakat 7'den 70'e birlik ve beraberlik duygusu, vatan ve bayrak sevgisiyle kenetlenerek tek yürekle direnen ve tüm dünyaya 'Çanakkale Geçilmez' dedirten yüce milletimizin göğsüne çarparak geri çekilmek zorunda kalmışlardır." dedi.

Yıldız, Çanakkale'de Türk'ü, Kürt'ü, Laz'ı ve Çerkez'i koca bir neslin omuz omuza savaşıp birlikte şehadet şerbetini içtiğini anımsattı.

Konuşmaların ardından Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı bando takımı konseri ve yarışmalarda derecelere giren öğrencilere hediyelerinin verilmesiyle program sona erdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.