Muğla

Yunanistan hayali denizde bitti

07:41 15 Eylül 2015
Yunanistan hayali denizde bitti

 Muğla'nın Bodrum ilçesinden Yunanistan'ın Kos Adası'na lastik botlarla kaçmaya çalışan aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu Suriye ve Irak uyruklu sığınmacılar ile Afganistan, Pakistan ve Myanmar uyruklu 140 kişi Sahil Güvenlik ekipler tarafından yakalandı. 

Ülkelerindeki iç karışıklık ve yeni bir yaşam umuduyla Türkiye'ye göç ederek, buradan Avrupa'ya geçmeye çalışan sığınmacılar, insan kaçakçıları tarafından getirildikleri Bodrum'dan Yunanistan'a geçirilmeye çalışıyorlar.

Türkiye ve yurt dışında büyük yankı uyandıran 2 yaşındaki Aylan Kurdi ve 3 yaşındaki ağabeyi Galip'in cansız bedenlerinin sahilde bulunmasıyla dikkatlerin yoğunlaştığı yasa dışı geçişlerin önüne geçmek için güvenlik güçlerinin yoğun çabası sürüyor.

Ekiplerin çabasına ve yaşanan ölümlere rağmen kaçakların umuda yolculuğu devam ediyor. Daha önce birkaç defa kaçmayı deneyen birçok sığınmacı da bundan vazgeçmiyor.

-3 metrelik botla denize açıldılar-

Bodrum'dan Yunanistan'ın Kos Adası'na geçmek için her yolu deneyen kaçaklar, saat 03.00 sıralarında Aspat sahilinden 3 metrelik botla denize açıldı.

Üzerinde can yelekleri bulunan Pakistan uyruklu 12 kişinin olduğu botun motoru arıza yapınca su almaya başladı. Söz konusu kişiler, bölgeye gelen Sahil Güvenlik ekipleri tarafından botları batmak üzereyken son anda  kurtarıldı.

Aynı mevkide ekiplerin rutin faaliyetleri sırasında 2 ayrı botla Yunanistan sınırlarına geçmeye çalışan 20 kişi daha yakalandı.

Bölgede çalışmalarını sürdüren ekipler, Aspat Adası'ndan çıkan ve 12 kişinin binmesi nedeniyle yan yatıp su almaya başlayan botu son anda durdurarak, kaçakları sahil güvenlik botuna aldı.

Ekipler, Akyarlar mevkisinde de yasa dışı yoldan sınırı geçmeye çalışan 26 kaçağı yakaladı.

-10 metrelik bota 70 kişi binecekti-

Kabakum sahilinden 05.30 sıralarında büyük bir grubun denize açılacağı ihbarını alan Sahil Güvenlik ekipleri, 10 metrelik botun önünü keserek denize açılması engelledi.

Aralarında çok sayıda kadın ve çocuğun da bulunduğu bottakilerin bir kısmı ormanlık araziden tekrar kaçarken, diğer kişiler ise Sahil Güvenlik ekiplerinin haber vermesi üzerine bölgeye gelen polis ekipleri tarafından yakalandı. 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.