Muğla

Ortaca-Dalyan Yağlı Güreşleri yapıldı

20:40 18 Ekim 2015
Ortaca-Dalyan Yağlı Güreşleri yapıldı

Başpehlivanlığı Mehmet Yeşil Yeşil kazandı

Bu yıl ilki düzenlenen Ortaca-Dalyan Yağlı Güreşleri'nde başpehlivanlığı Mehmet Yeşil Yeşil kazandı.

Ortaca Belediyesi tarafından Dalyan Stadı'nda Türk bayrağı altında düzenlenen güreşlere, 13 kategoride 151 güreşçi katıldı. Başpehlivanlık için İsmail Balaban ile Mehmet Yeşil Yeşil karşılaştı. Rakibini yenen Mehmet Yeşil Yeşil, başpehlivanlığı elde etti.

Türkiye Güreş Federasyonu Ege Bölge Temsilcisi İnanç Güçlü, ata sporumuz güreşi daha ileri seviyeye taşımak için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Ortaca'da 21 yıl aradan sonra ilk kez güreş yapıldığını belirten İnanç, "25 başpehlivanımız var. Müsabakalara Türkiye'nin en seçkin sporcuları katıldı. Biz, ata sporumuz güreşi gelecek nesillere aktarmakla yükümlüyüz" dedi.

Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik de 21 yıl aradan sonra düzenledikleri güreşe olan yoğun ilginin kendisini çok mutlu ettiğini ifade etti. Karaçelik, bölgedeki yabancı misafirlerede ata sporu güreşi tanıtmak istediklerini ifade etti.

 

- "Dünya yağlı güreşe ukdeyle bakıyor"

 

Dünya Güreş Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Rodica Maria Yakşi, yağlı güreş çok sevilen bir spor dalı olduğunu söyledi.

Uluslararası Güreş Federasyonu ve Dünya Güreş Birliği'nin yeni projelerinin içerisinde yağlı güreşin de olduğunu dile getiren Yakşi, şöyle konuştu.

"Yaklaşık 2 ay sonra İstanbul'da olimpik olmayan güreş stilleriyle ilgili bir irtibat ofisi açılacak. Bunun için Türkiye seçildi. Çünkü kökenimiz çok derin. Yağlı güreşimiz geleneksel bir spor. 650 yıldan fazla bir tarihi olduğu için dünya yağlı güreşe ukdeyle bakıyor. Birkaç yıl önce Kırkpınar yağlı güreşi de UNESCO değerli sporlar arasına alabildik. Muhteşem bir seyirci kitlesi var. Keşke bütün bu seyircileri mindere de çekebilsek."

Avrupa Güreş Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Önder Yakşi ise yağlı güreşin geleneksel olduğunu, dünyanın tanıdığını belirtti.

 Sumo güreşinin dünyada popüler olduğunu, her akşam televizyonda seyredilebildiğini ifade eden Yakşi, "Böyle geleneksel, 700 sene temele dayanan bir peygamber sporunu dünyaya daha iyi tanıtmak daha marketing çalışması yapmak lazım. Türkiye Güreş Federasyonu Başkanlığı'na bu görev düşüyor. Biz de uluslararası hüviyetimizden dolayı federasyonumuzun aldığı bu tür kararları iyi bir formatla zirveye taşımalıyız diye düşünüyorum" diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.