Muğla

Çok Uluslu Deniz Güvenliği-2015 Tatbikatı

14:50 21 Ekim 2015
Çok Uluslu Deniz Güvenliği-2015 Tatbikatı

Türkiye'nin ev sahipliğinde Marmaris'teki Aksaz Deniz Üssü'nde düzenlenen "Çok Uluslu Deniz Güvenliği-2015 Tatbikatı" başladı

 Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından planlanan "Çok Uluslu Deniz Güvenliği-2015 Tatbikatı" başladı.

Türkiye'nin ev sahipliğinde çok uluslu olarak düzenlenen ve NATO Trident Juncture-2015 Tatbikatı ile bağlantılı gerçekleştirilen tatbikata katılacak unsurlar, Marmaris'teki Aksaz Deniz Üssü'ne intikal etti.

Güney Görev Grup Komutanlığındaki tatbikatta, personelin katılımıyla yapılan denizde durumsal farkındalık ve denizde haberleşme ile kimyasal, biyolojik, radyolojik, nükleer ve denizde özel harekat çalıştayının ardından, basın brifingi gerçekleştirildi.

Brifinge, tatbikatı sevk ve idare eden Güney Görev Grup Komutanı ve Çok Uluslu Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi Direktörü Tuğamiral Nazmi Ekici, Çok Uluslu Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi Komutan Yardımcısı Deniz Albay Sümer Kayser, Başbakanlığı temsilen Bilal Özden, Romanya Deniz Kuvvetlerine bağlı Ros Macellariu gemisinin komutanı Yarbay Mihai Danila, Deniz Binbaşı Aykar Tekin ve Sahil Güvenlik Marmaris Grup Komutanlığı Harekat Merkezi Komutanı Deniz Yüzbaşı Necdet Çelebi katıldı.

Brifingi veren Albay Kayser, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından planlanan tatbikatın amacının, deniz güvenliğinin sağlanması amacıyla deniz güvenliği paydaşları arasında karşılıklı çalışabilirlik ile çok uluslu ve çok kurumlu işbirliğini artırmak olduğunu söyledi. 

Tatbikatın hedeflerini anlatan Kayser, şöyle konuştu:

"Stratejik seviyedeki hedef, deniz güvenliği harekatı çerçevesinde sivil-asker işbirliğinin geliştirilmesi. Operasyonel seviyedeki hedefler ise deniz nakliyatı, liman güvenliği, kritik altyapının korunması, enerji güvenliği, deniz ulaştırma hatlarının ve düğüm noktalarının korunması, deniz çevresi ve seyir serbestisi konularında bölgesel işbirliğinin geliştirilmesi. Deniz terörizmi, kitle imha silahlarının yayılması, düzensiz göç ve deniz kirliliği ile mücadelede kurumlar arası işbirliğinin geliştirilmesi."

Çeşitli eğitim çalışmalarının yapılacağı tatbikatta, denizde terörizmle mücadele çalışmaları kapsamında senaryo gereği canlı bomba saldırısı sonrası yaralıların tahliyesi, kimyasal maddeye maruz kalmış kişilerin tespit edilmesi, kaçırılan bir gemiye kurtarma harekatı yapılması gibi faaliyetler gerçekleştirilecek. 

Gözlemci ve katılımcı olarak Türkiye, ABD, Katar, Romanya ile NATO'nun bazı kurumlarının katıldığı tatbikat, 27 Ekim'deki değerlendirme toplantısıyla sona erecek.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.