Muğla

1. Uluslararası Anadolu Uygarlıkları Sempozyumu

16:17 22 Ekim 2015
1. Uluslararası Anadolu Uygarlıkları Sempozyumu

Muğla Valisi Amir Çiçek, Anadolu'nun topraklarında özellikle birilerinin gözü olduğunu söyleyerek, 1. Uluslararası Anadolu Uygarlıkları Sempozyumu'nda bunun nedenlerinin ortaya konacağını ifade etti. 

Türk Tarih Kurumu Başkanlığı ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi tarafından Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen 1. Uluslararası Anadolu Uygarlıkları Sempozyumu'nun açılışında konuşan Çiçek, geçmişini, bulunduğu yeri bilmeyen toplumların, geleceğin rotasını iyi çizemeyeceğini söyledi.

Anadolu'nun birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını hatırlatan Çiçek, "Bu topraklarda özellikle birilerinin gözü var. Önemli saydığımız uygarlıklara, medeniyetlere beşik olan bu topraklarda neden birilerinin gözü olduğunu bu sempozyum gösterecek" dedi. 

Türk halkının her zaman gençliğiyle övündüğüne dikkati çeken Çiçek, şöyle konuştu:

"Ama gençliğimizi yanlış bilgilendiren, aslı astarı olmayan ve ideolojik açıdan kullanan, ayırmaya çalışanlara fırsat vermeyecek olanlar yine gençler. Tarih sadece derslerde okutulan tarih değildir. Üniversitelerde, Milli Eğitime bağlı kurumlarda okutulan derslerden ibaret değildir. Tarih, biz geçmişte ne idik, bugün neyiz, gelecekte ne olacağımıza işaret veren ve rotamızı çizen bir bilimdir."

- "Anadolu, Türk milleti ile evlenmiştir"

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan da Anadolu coğrafyasının dünya tarihinde çok önemli bir yeri bulunduğunu belirtti. 

Anadolu'nun karşılığı verilmeyecek, paha biçilemeyecek kadar özel bir yer olduğunu aktaran Turan, "Anadolu, jeopolitiğiyle üzerinde taşıdığı tarih içerisinde ortaya çıkardığı kültürel unsurlarıyla ifade kudretinin ötesinde bir yapıya sahiptir. En önemlisi ise Anadolu, Türk milleti ile evlenmiştir. Anadolu, jeopolitik değeri fevkalade olan bir coğrafya. Bu jeopolitik değer dünya tarihinde hiçbir zaman eksilmemiştir" değerlendirmesinde bulundu.

Dünyada bazı bölgelerin kültürlerin doğduğu ve  tohumlarının ekilip büyütüldüğü yerler olduğunu ve bunların çok da fazla bulunmadığını anlatan Turan, Anadolu'nun da bunlar arasında yer aldığını söyledi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar ise bu yıl birincisi düzenlenen sempozyumun önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini ifade ederek, "10 bin yıl öncesine ait pek çok tarihi buluntular, Anadolu'nun tarihi zenginliğini, medeniyetler zenginliğini ortaya koymaktadır. Anadolu'daki bu medeniyetler, ülkemizin gelişmesine ve tanıtılmasına büyük bir yarar sağlayacaktır" ifadelerine yer verdi.

İki gün sürecek sempozyumda alanlarında uzman yerli ve yabancı 65 bilim adamı bildiriler sunacak.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.