Muğla

"Çok Uluslu Deniz Güvenliği-2015 Tatbikatı"

18:25 26 Ekim 2015
"Çok Uluslu Deniz Güvenliği-2015 Tatbikatı"

 Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından planlanan "Çok Uluslu Deniz Güvenliği-2015 Tatbikatı"nın uygulamaları eğitim safhası, Marmaris'teki Aksaz Deniz Üssü açıklarındaki bir adada gerçekleştirildi.

Türkiye'nin ev sahipliğinde çok uluslu olarak düzenlenen ve "NATO Trident Juncture-2015 Tatbikatı" ile bağlantılı gerçekleştirilen tatbikatta, çalışmaya katılanlar Aksaz Deniz Üssü'nden hareket ederek, tatbikatın yapılacağı ada etrafında yerini aldı. 

Türk yapımı dördüncü sahil güvenlik gemisi olan TSCG Yaşam tatbikatta sancak gemisi olarak görev yaptı.

Tatbikatta, senaryo gereği tahliye edilen personel arasına sızmış teröristler tarafından kaçırılan gemiden gelen telsiz çağrısı üzerine, görev ünite komutanı emrindeki tüm birliklere kaçırılan yolcu gemisine yaklaşılması için emir verildi.

Bu arada 2 sahil güvenlik botu saha emniyetini sağlamak maksadıyla yolcu gemisinin sancak ve baş omuzluklarında mevki aldı.

Aksaz Deniz Üssü Komutanlığından havalanan "Sehawk" helikopteri ile Su Altı Taarruz (SAT) timi gemiye halatlarla indi. Diğer SAT timi ise atak bot ile yolcu gemisine intikal ederek iskele tarafından gemiye çıktı. Bu sırada harekatı destekleyen başka bir helikopterdeki SAT keskin nişancıları yolcu gemisine yaklaştı. Timlerin operasyonu sonrası gemideki teröristler etkisiz hale getirildi. Çıkan çatışmada bir gemi personelinin ağır yaralandığı ve gemiden tahliye edilmesi gerektiği bildirildi. Yaralı, sahil güvenlik helikopteri tarafından alınarak tatbikata katılan Rumen gemisi Macellariu'ya götürüldü.

Bu arada yine tatbikat senaryosu gereği çıkan çatışmada denize atladığı belirlenen 2 yolcu, sahil güvenlik helikopteri ve botu tarafından kurtarıldı.

- Bomba etkisiz hale getirildi

Arama timleri tarafından kaçırılan yolcu gemisindeki bir kompartımanda, el yapımı patlayıcının bulunduğunun rapor edilmesi üzerine bir Su Altı Savunma (SAS) timi patlayıcıya müdahale ederek etkisiz hale getirdi.

Tatbikatın Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer (KBRN) kısmında ise KBRN önleme timi gemiye intikal ederek kimyasal maddeye müdahale edip örnekler aldı. Kaçırılan yolcu gemisi güvenliği tamamen sağlanmış ve kontrol altına alınmış olarak limana intikal ettirildi.

Liman girişi öncesinde geminin gümrük kontrolünün yapılması ve hukuki işlemler için kayıt altına alınması maksadıyla sahil güvenlik botu eşliğinde gümrük muhafaza botu personeli gemiye çıktı.

"Çok Uluslu Deniz Güvenliği-2015 Tatbikatı"nın uygulamalı eğitim safhasının tamamlanmasının ardından tatbikata katılan unsurlar bağlama limanlarına intikal etti.

Tatbikatı sevk ve idare eden Güney Görev Grup Komutanı ve Çok Uluslu Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi Direktörü Tuğamiral Nazmi Ekici, yaptığı açıklamada, tatbikatın fiili safhasının tamamlandığını söyledi. 

Katılımda milli ve yabancı olmak üzere birimlerin ve kurumların destekleri olduğunu belirten Ekici, "Geldiğimiz nokta itibarıyla Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak deniz güvenliğine diğer kurum ve kuruluşların katkısıyla hangi seviyede müdahale edilebileceğini, çeşitli farazilere karşı nasıl reaksiyon göstereceğini görmüş olduk" dedi.

Senaryolu ve katılımcılar olarak bu tarz tatbikatı ilk kez gerçekleştirdiğini ifade eden Ekici, "Bu zamana kadar çeşitli durumlara istinaden sivil ve askerin bir arada olduğu tatbikatlar icra edilmişti. Bu tatbikatla hem sivil asker işbirliği hem de çok uluslu katılım ile yabancı gözlemci ve iştirakçilerin katılımıyla bir tatbikat icra ettik" diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.