Muğla

Terör saldırıları projeyi Fethiye'ye kaydırdı

13:13 20 Aralık 2015
Terör saldırıları projeyi Fethiye'ye kaydırdı

Avrupa Birliği Erasmus+Stratejik Okul Ortaklığı Projesi kapsamında Muğla'nın Fethiye ilçesine gelen yabancı öğrenci ve öğretmenler, Kayaköy Ören Yeri'ni gezdi.

Bingöl'deki tarihi yerleri gezmesi planlanan 22 yabancı lise öğrencisi ile 23 öğretmeni, Doğu'da yaşanan terör olayları nedeniyle Fethiye'ye yönlendirildi.

Turistik ilçedeki antik kentler ve ören yerlerinin yanı sıra Türk eğitim sistemi ile mutfağının da tanıtıldığı grup, gezinin son gününde Kayaköy'ün tarihini araştırdı.

Proje koordinatörü Ömer Poyraz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje kapsamında, İtalya, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovenya ve Portekiz'den 22'si öğrenci 45 yabancıyı Fethiye'de misafir ettiklerini söyledi.

Poyraz, Bingöl'de uygulamayı düşündükleri projeyi, terör saldırılarından dolayı konukların can güvenliğini tehlikeye atmamak amacıyla Fethiye'ye kaydırdıklarını vurguladı.

Hafta boyunca Fethiye'deki tarihi mekanları ziyaret ettiklerini, eserlerin eski ve mevcut durumu arasındaki deformasyon farklarını incelediklerine değinen Ömer Poyraz, "Proje, bu eserlerin korunmasını da içeriyor. Bu çerçevede herkes kendi ülkelerine döndüğünde buradaki tarihi eserlerin çekmiş oldukları fotoğraflarını inceleyip, tarihlerini araştıracak. Eserlerin daha iyi korunması hakkında çalışma yapacaklar" dedi.

Poyraz, proje sonunda yapılan çalışmaları kitap haline getirerek, Avrupa Birliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile il müdürlüklerine göndereceklerini dile getirdi.

Patara, Tlos, Letoon ve Xhantos gibi ören yerlerine yapılan gezinin yanı sıra kardeş okul olarak belirledikleri Ömer Özyer Anadolu Lisesinde de bir program düzenlediklerine değinen Ömer Poyraz, öğretmen ve öğrencileri derslere alarak, gözlem yapmalarının sağlandığını da kaydetti.

- Farklı kültürleri tanıyorlar

Çek Cumhuriyeti'nden gelen öğretmen Jan Malata ise Türkiye'de kültürel mirasın çok yoğun olduğunu vurguladı.

Ülkedeki tarihi ve kültürel yapıyı kendi ülkeleriyle kıyasladıklarını kaydeden Malata, Fethiye'nin çok güzel bir lokasyonda olduğunu, konuk öğretmen ve öğrencilerin kültürel mirasın yanı sıra doğası ve denizine de hayran kaldığını belirtti.

Polonyalı öğrenci Alan Stepiem de ülkesinde denizi görebilmek için çok uzun mesafeler kat etmek zorunda olduklarını, ancak Fethiye'de hem denizi hem de dağları istenilen yerde görülebildiğini vurguladı.

Uyguladıkları projenin oldukça aktiviteli ve neşeli geçtiğini ifade eden Stepiem, proje sayesinde farklı kültürleri tanıdıklarını da sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.