Muğla

Karanlık dünyalarını okuyarak aydınlatacaklar

11:56 22 Aralık 2015
Karanlık dünyalarını okuyarak aydınlatacaklar

Fethiye Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu'nda görme engellilere yönelik Braille alfabesi kursu açıldı

Fethiye'de görme engellilere yönelik açılan kursta Braille alfabesi öğretiliyor.

Fethiye Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu'nda görme engellilere yönelik açılan kursta, Braille alfabesi öğrenen 6 engelli, kabartma harflerden oluşan alfabeye dokunarak okuma yazma öğrenecek.

Kurs öğreticisi Fatmagül Şahintepe ile haftanın 2 günü bir araya gelen kursiyerler, önce yazmayı sonrasında da okumayı öğrenecek. Şahintepe, gazetecilere yaptığı açıklamada, kursta görme engellilere Braille alfabesiyle okuma ve yazma öğrettiklerini söyledi.

Kursa katılan engellilerin bir kısmına daha önce bağımsız hareket eğitimi verdiğini kaydeden Şahintepe, kursiyerlerinin istekli ve azimli olduklarını belirtti.

Görme engeli olmayanların da kursa katılmak istediğine dikkati çeken Şahintepe, "Kabartma yazı denilen alfabe, 6 nokta üzerine kurulu. Bu alfabe bin 700'lü yıllarda kullanılmaya başlamış. Yüzyıllardır göremeyen insanlar bu alfabeyle okuma ve yazmayı öğreniyor. Görme engelliler bu alfabeyi öğrendiklerinde ilaç kutularında, asansörlerde ve bankamatiklerdeki kabartma yazıları okuyabilecekler" dedi.

Şahintepe, kursiyerlere özel kitap ve dergiler getirerek daha verimli okumalarını sağlayacağını, ilerleyen zamanlarda da matematik eğitimi vermeyi planladığını dile getirdi.

Görme engellilerde okumanın geç geliştiğine işaret eden Şahintepe, şöyle konuştu:

"Parmak hassasiyetindeki duyarlılığın gelişmesi gerekiyor. İşaret parmakları görme engelliler için çok önemli. Çünkü, biriyle okurken diğeriyle yazı takip edilir. Küçük yaştaki görme engellilerin parmak hassasiyetleri daha gelişmiş olduğu için okuma ve yazmayı aynı anda öğrenebiliyorlar. Bu arkadaşlarımızın yaşları büyük olduğu için bu biraz geç gelişecek. Önce yazmayı öğrenecekler, ardından da okumaya geçecekler." 

- Başka engellilere öğretecek

Kursa katılan 18 yaşındaki Bedirhan Sütçü ise Braille alfabesine daha önce ara verdiğini bu kurs sayesinde yeniden başladığını vurguladı.

Okuma ve yazmayı öğrenene kadar kursu bırakmayacağına değinen Sütçü, "Hocam benimle gurur duyuyor. Kursu tamamladığımda okuma yazma bilmeyen görme engellilere öğreteceğim. Daha önce kabartma yazıları okuyamıyordum, inşallah bu kurs sayesinde artık okuyacağım" diye konuştu.

Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu'na görme engellilere yönelik kurs açtıkları için teşekkür eden İclal Kızılkaya da okuma yazmayı ilk kez öğrendiği için mutlu olduğunu ifade etti.

Braille alfabesini bilmedikleri için bugüne kadar zorluk çektiğini anımsatan Kızılkaya, kurs sonunda okuma ve yazmayı en iyi şekilde öğrenmeyi hedeflediğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.