Muğla

Antik halı dokumacılığına "Japon eli" değdi

12:52 23 Aralık 2015
Antik halı dokumacılığına "Japon eli" değdi

Fethiye'de düzenlenen dokumacılık kursuna, Japon Sachiyo Kitahira da katılıyor

Yörük kültürünün unutulmaya yüz tutmuş dokuması kaya halısı, Muğla'nın Fethiye ilçesindeki tezgahlarda, aralarında Japon bir kursiyerin de bulunduğu kadınlar tarafından dokunuyor.

Fethiye Kaymakamlığı Kültür Merkezi ile Fethiye Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu iş birliğinde düzenlenen kursa katılan 15 kadın, antik kaya halısı, Fethiye kilimi ve Milas halısı örneklerini dokuyor. 

Özgün desenleri, renkleri ve kök boyası tekniği ile dokunan halılar, kadınların tezgahlarında gelecek kuşaklara aktarılmaya çalışılıyor. 

Kursa, ilçede yerleşik yaşayan Japon uyruklu Sachiyo Kitahira da katılıyor. 12 yıldır Türkiye'de yaşayan ve çevirmenlik yapan Kitahira, gazetecilere yaptığı açıklamada, bir sergide gördüğü ve ilgisini çeken dokumacılığa 2 ay önce başladığını ifade etti.

Kurs öğreticisinin sayesinde çok güzel şeyler öğrendiğini dile getiren Kitahira, ilk başlarda biraz zorlandığını, ancak alıştıktan sonra dokumacılıktan keyif aldığını söyledi.

Kurs öğreticisi Meryem Balıkçı da kaya halısının farklı bir özelliği olduğunu, kursiyerlerin de en çok bu halıya rağbet gösterdiğini kaydetti.

Kaya halısının 200 yıla kadar bozulmadan durabildiğine dikkati çeken Balıkçı, "Kaya halısını Kültür ve Turizm Bakanlığı ile dünyaya tanıtıyoruz. Bizim halılarımız, yurt dışında sergiye çıkmak için tercih edilen türden dokumalar" dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.