Muğla

Bodrum'da 53 yıldır nazar boncuğu üretiyor

12:41 19 Şubat 2016
Bodrum'da 53 yıldır nazar boncuğu üretiyor

ALİ BALLI - Türkiye'nin gözde turizm merkezinden Muğla'nın Bodrum ilçesinde yaşayan Halit Arabalı, 53 yıldır nazar boncuğu üretiyor.

Cumhuriyet Caddesi'ndeki küçük dükkanında nazar boncuğu yapan 65 yaşındaki Arabalı, bunları ilçeye gelen yerli ve yabancı turistlere satıyor. Arabalı, nazar boncuklarını minyatür hediyelik eşyaların üzerine de işliyor.

Halit Arabalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "kem gözlerden koruduğuna" da inanılan nazar boncuğunu üretmeye 12 yaşında başladığını söyledi.

Üç kuşaktır boncuk işiyle uğraştıklarını anlatan Arabalı, buna rağmen oğlunun sadece boncuk sattığını ancak yapımını öğrenemediğini belirtti.

Son kuşak olarak bu kültürü devam ettirdiğini dile getiren Arabalı, "Ailemde son kuşak ben kaldım. Bakalım daha ne kadar devam edebileceğim. Bu işi yapabilen insanın, kabiliyeti ve dayanıklılığı olması gerekiyor. Ateşin karşısında çalışıyorsunuz ve ateş insanı eritir. Ben yıllardan beri çalışıyorum ve artık alıştım" diye konuştu.

- Cam bulamayıp taksicilik ve pazarcılık yapmış

Bir dönem malzeme bulamadığı için işe ara verdiğini kaydeden Arabalı, "Renkli camlar yapmak için malzemem yoktu. Bir sürü sıkıntılar yaşadım. Daha sonra pazarcılık, taksicilik yaptım. Sevdiğim için bu işe yeniden döndüm ve yine devam ediyorum" dedi.

Boncuk yapımında kullandığı malzemenin bir bölümünü Çin'den getirttiğini belirten Arabalı, "Kırmızı, sarı renk camları Çin'den getirten malzemecilerden alıyorum. Kendi yaptığım 5-6 renk cam da var. Sadece bulamadıklarımı alıyorum. Bu işin de zorlukları var. Zor olmayan hiç bir iş yok" ifadelerini kullandı.

- Turistlere öğretecek

Tuğla ocakta yaptığı nazar boncuklarına yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiğini vurgulayan Arabalı, el işini turistlere de öğreteceğini bildirdi.

Turistlerle özel çalışmalar gerçekleştireceklerini söyleyen Arabalı, "Çalışma, otelcilerin de destekleriyle yapılacak. Bu yıl bir gruba boncuğun nasıl yapıldığını göstereceğim. Gelecek ay 140 kişi, gruplar halinde bu çalışmayı izleyecek" dedi.

- 78 saat durmadan nazar boncuğu yaptı

Arabalı, 34 yıl önce yanına gelen 85 yaşındaki kişinin, kendisinden boncuk üretmesini istediğini de anlattı.

Bu kişinin, boncuğu üniversite önünde satarak ekmek parasını çıkaracağını öğrendiğini belirten Arabalı, 10 binden fazla boncuğu 78 saatte yaptığını kaydetti.

Arabalı, severek yaptığı nazar boncuğu sanatını ölene kadar sürdürmeyi düşündüğünü sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.