Muğla

Çerkes sürgününün 152. yılı

22:03 21 Mayıs 2016
Çerkes sürgününün 152. yılı

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, 1864'te Rus-Kafkas Savaşı sonrası bir milyonun üzerinde Çerkes'in sürgün edilmesi nedeniyle anma etkinliği düzenlendi.

İskele Meydanı'na toplanan grup, "21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımını ve Sürgününü unutmadık, unutmayacağız", "Soykırımın 152. yılı", "21 Mayıs'ı, kıyımı, sürgünü unutma" yazılı pankartlar açtı.

Bodrum Çerkesleri Grubu Sözcüsü Aydın Demirkan, grup adına yaptığı açıklamada, büyük Çerkes sürgününü anmak için bir araya geldiklerini söyledi.

Demirkan, "21 Mayıs'ta bizim için bütün denizler ölülerimizin karanlık sularında kaybolduğu Karadenizdir. 300 yıl büyük ordular karşısında küçük gruplar halinde yapılan gerilla savaşları, geride yaşlı ve çocuktan başka bir şey bırakmamıştı. Bir halk dağlarından ve nehirlerinden yoksun bırakılmış, yok edilmişti." dedi.

Çerkeslerin Rus emperyalizminin karşısında direndiğini, Anadolu'yu işgal eden emperyalistlere karşı Kurtuluş Savaşı'na omuz verdiğini dile getiren Demirkan, "Bizler, her türlü imkansızlıklara rağmen kendi dili, kültürü, geleneği ve anavatanını unutmayan, unutturmayan bir Çerkes neslinin evlatlarıyız." diye konuştu.

Grup üyeleri daha sonra "1864" yazılı çelenk ve karanfilleri iskeleden denize bıraktı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.