Muğla

Bodrum'da ormanlık alana yapılacak katı atık depolama tesisi

19:20 31 Mayıs 2016
Bodrum'da ormanlık alana yapılacak katı atık depolama tesisi

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Bodrum'un Mumcular Mahallesine yapılması planlanan katı atık depolama tesisiyle ilgili olarak kamuoyunu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Bodrum Kent Konseyi tarafından Bodrum Belediyesi Nurol Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıya, Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Aylin Giray konuşmacı olarak katıldı.

Giray, Mumcular Sazköy Akdam Mahallesine yapılması planlanan tesis ve mevcut kullanılan Torba vahşi depolama tesisiyle ilgili teknik bilgi verirken ormanlık alanda ağaçların kesilerek yerine yapılması planlanan katı atık depolama tesisini şu sözlerle savundu:

"Muğla'nın çevre sorunları nedir biliyorum. Çevre çok önemli bir unsur. İnsanlar yaşadıkça atıklar oluşacak. Bu atıkları yönetmeliklere uygun olarak bertaraf etmezsek, çevre kirliliği oluşur. Şuanda vahşi depolama tesisi olan alan ormanlık alandır. Bu alana hiçbir izin alınmadan atıklar dökülmüş. Metan gazının sıkışmasıyla zaman zaman patlamalar ve yangınlar yaşanmaktadır. Bu yangınlar da sürekli basına yansıyor." diye konuştu.

Bodrum'da oluşan atıkların 30 yıldır Torba'daki vahşi sahaya döküldüğünü anımsatan Giray, Bodrum'da dört farklı vahşi sahanın olduğuna dikkati çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Büyükşehir Belediyesi olduktan sonra bütün belediyeler Bodrum Belediyesi altında birleştikten sonra bu vahşi sahalar iki alana indirildi. Birincisi Dereköy'de, diğeri ile Torba'da. Bu iki saha halen daha kullanılıyor. Kullanmaya mecburuz. Önümüz yaz, yine yangınlar oluşacak, yine patlamalar oluşacak. Yangınlara müdahale edilemiyor. Bunun yapılabilmesi için atıklar düzgün bir şekilde depolanması lazım."

Bölgeye tesisin yapılmasını istemeyen bölge halkı ile belediye yetkilileri arasında zaman zaman tartışmalarında yaşandığı toplantı sırasında, Giray, Bodrum'un Türkiye'nin göz bebeği bir yer olduğunu ve denizlerden de atık toplandığını aktararak, "Bana gemiyle aldığınız atıkları ne yapıyorsunuz? diye sorduklarında, ben cevap veremiyorum. Çok üzülüyorum. Çünkü 'atıklar denizden toplanıyor ve toprağa atılıyor, bunun ne anlamı var' diyorlar." dedi.

Giray yapımı planlanan tesis için 87 hektarın tahsis edildiğini, çalışmalar sonucunda 8 hektarlık alanda ağaç kesiminin yapılacağını belirtti.

Bodrum'daki vahşi depolama tesislerinin 50 hektarlık alanı kapladığını kaydeden Giray, yapılacak bu tesisle bu ormanlık alanda ayrıca rehabilitasyon yapılarak yeşillendirileceğini de sözlerine ekledi.

Yaklaşık 2,5 saat süren toplantıda, katılımcılar sorularını yazılı olarak iletti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.