Muğla

Gökova Körfezi'nde bulunan ölü balina

19:58 04 Haziran 2016
Gökova Körfezi'nde bulunan ölü balina

Gökova Körfezi'nde bulunan ve Akyaka Limanı'na getirilen ölü balina, yapılan ilk incelemenin ardından otopsi işlemleri için bilim insanlarının kontrolünde kamyona yüklenerek soğuk hava deposuna taşındı.

Akyaka Limanı'ndaki tekneden vinç yardımıyla öğretim üyeleri gözetiminde kamyona yüklenen balina, otopsi işlemleri için soğuk hava deposuna getirildi.

Burada Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Su Ürünleri Fakültesi'nden Dekan Yrd. Doç. Dr. Celal Ateş, Su Ürünleri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bahadır Önsoy ve Yrd. Doç. Dr. Didem Ercan ile Türkiye Deniz Araştırmaları Vakfı görevlileri otopsi işlemlerine başladı.

Balinanın mide, iç organ ve doku örneklerinin incelenerek türü, genetik durumu, yaşı, hastalık durumu ve ölümü hakkında bilgi edinilmeye çalışılacağı belirtildi.

Otopsi işlemlerinin ardından balinanın MSKÜ Su Ürünleri Fakültesi Balık Müzesi'nde sergileneceği kaydedildi.

Muğla Vali Yardımcısı Kamil Köten, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balinanın Gökova Körfezi'nde bir ihbar üzerinde ölü olarak bulunduğunu söyledi.

Balinanın Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü Su Ürünleri Şubesi, Akdeniz Koruma Derneği ve MSKÜ Su Ürünleri Fakültesi görevlileri tarafından Akyaka'ya getirildiğini belirten Köten, "Buradaki çalışmaların ardından balinanın özellikleri ve ölüm nedeninin öğrenilebilmesi amacıyla otopsi yapılıyor. Üzerinde bilimsel anlamda çalışma yürütülecek." dedi.

Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taçnur Baygar ise balinanın Türkiye sularında çok fazla görülen bir tür olmadığını bildirdi.

Baygar, "İlk tespitlerimizde bunu gagalı balina türü olduğunu düşünüyoruz. Bunun bilimsel araştırmasını da ilgili uzmanlarımız yapacak. Önümüzdeki günlerde tüm özellikleri tespit edilmiş olacak." diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.