Muğla

Deniz kaplumbağalarının insanlara saldırdığı iddiası

17:56 15 Ağustos 2016
Deniz kaplumbağalarının insanlara saldırdığı iddiası

Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezince (DEKAMER), Bodrum ilçesinde deniz kaplumbağalarının insanlara saldırdığı iddialarıyla ilgili olarak strese giren kaplumbağaların kendilerini koruma içgüdüsüyle hareket edebileceği veya besin alacağını düşünerek insanlara doğru hamlelerde bulunabileceği bildirildi.

Merkezden yapılan yazılı açıklamada, deniz kaplumbağalarının dünyada çeşitli anlaşmalarla koruma altında bulunan ve denizlerin sağlıklı kalabilmesi için çok önemli doğal elementlerin başında gelen canlılardan olduğu belirtildi.

Türkiye'de düzenli olarak görülen ve yuvalayan iki tür deniz kaplumbağası bulunduğu aktarılan açıklamada, bunların herkesin caretta caretta olarak bildiği iribaş deniz kaplumbağası ve yeşil deniz kaplumbağası olduğu, yeşil kaplumbağanın erginlerinin otçul, iribaş deniz kaplumbağasınınsa etçil olduğu vurgulandı.

Son günlerde gündemde olan ısırma vakalarının iribaş deniz kaplumbağası tarafından yapıldığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Öncelikle bu konuda panik yapılacak bir duruma yol açılmaması en büyük temennimiz. Bu olaylar bize gelen ihbarlardan anlaşıldığı kadarıyla birkaç bireyden kaynaklanıyor ancak sorunun temelinde insan müdahalesinin olduğunu düşünüyoruz. Son yıllarda iyi niyetli olarak insanların deniz kaplumbağalarını beslediğini veya beraber yüzmek, sevmek amacıyla deniz kaplumbağalarına çok yaklaştığını görüyoruz. Her iki davranış da hayvanların normal beslenme düzenlerini değiştirirken üzerlerinde yoğun stres oluşturacak eylemlerdir. Bu nedenle strese giren hayvanlar kendini koruma içgüdüsü veya besin alacağını düşünerek insanlara doğru hamlelerde bulunabiliyorlar."

Açıklamada, Muğla'nın Dalyan Mahallesi İztuzu Kumsalı'nda elle besleme faaliyetlerinin geçen yıl Muğla Valiliğinin ilgili yazısıyla yasaklanmasının ardından, bölgede bu tür vakaların kesildiği hatırlatılarak, tatil yöresinde bulunan işletmelerin ve tatillerini geçiren vatandaşların da kaplumbağaları besleme, yanına gidip sevme gibi davranışları göstermemesi gerektiği kaydedildi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.