Muğla

Ramazan davulcularından "manili" izin isteği

11:36 07 Haziran 2017
Ramazan davulcularından "manili" izin isteği

Fethiye ilçesinde 4 yıldır ramazan davulu çalamayan davulcular, geleneğin yaşatılmasına yönelik taleplerini yetkililere manilerle iletmeye çalıştı.

Fethiye Selanikliler Derneği önünde toplanan davulcular, "Ramazan geldi gidiyor. Fethiye davul çalmıyor. Çok bekletmeyin ey yetkili. Ramazan geldi gidiyor." manisiyle sahur vakti ilçede davul çalınmasına verilmesini istedi.

Fethiye Selanikliler Yaşatma Derneği Başkanı Alp Acu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fethiye'de 4 yıldır ramazan davulunun çalınmadığını söyledi.

Atalarının Selanik'ten yaklaşık 90 yıl önce Fethiye'ye geldiğini belirten Acu, "Atalarımız her ramazanda davul çalıyordu. Maalesef son 4 yıldır Fethiye'de davul çalınmıyor. Bize bunun yasak olduğu söylendi. Neden yasak olduğunu ise bilmiyoruz. Türkiye'nin birçok yerinde ramazan davulu çalınıyor." dedi.

Acu, yerel yönetimden ve belediye başkanından bu kültürün yeniden yaşatılması için izin istediklerini dile getirerek, şunları söyledi:

"Vatandaşlar bize 'Ramazan davulu niye çalınmıyor?' diye soruyor. Biz de 'yasakmış' diyoruz. Geçtiğimiz günlerde ramazan davulu tekrar çalınsın diye davulcu arkadaşlar bir eylem yaptı. Bu eylemi sosyal medyadan ya da basından görenler bana 'Başkanım davul tekrar başlayacak mı?' diye soruyor fakat henüz kimse bizi çağırıp bu konuda bilgi vermedi. Tekrar oturup konuşalım demedi. Biz de hala olacak diye bekliyoruz."

- "Halk kültüründen mahrum kalıyor"

Acu, ramazan davulunun yasaklanmasıyla Fethiye halkının, kültüründen mahrum kaldığını ifade etti.

Fethiye'de ramazan davulcularının yetim ve öksüz olduğunu savunan Acu, şöyle konuştu:

"Antalya'da ramazan davulcusu keman ve klarnetle bu görevi yerine getiriyor. Isparta ve Burdur'da davul ve zurna ile bu işi yapıyorlar. Kültürü genişletiyorlar. Nasıl meddah, hacivat-karagöz ramazan ayının eğlencesi, bir kültürü ise ramazan davulu da bir eğlence ve kültürdür. Bu kültürün Fethiye'de tekrar yaşatılmasını istiyoruz. Yerel yöneticilerden ve devletin temsil makamlarından bizlerin bu çağrısına cevap vermelerini talep ediyoruz."

- "Yetkililerden yardım halktan destek istiyoruz"

İlçede 45 yıldır davulculuk yapan 66 yaşındaki Seyfettin Yılmaz da "Yetkililerden yardım, halkımızdan da destek istiyoruz." dedi.

Fethiye Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yılmaz Cesur ise davulcuları yakından tanıdığını ve güzel manilerini çok iyi bildiğini söyledi.

İlçede vatandaşların rahatsız oldukları yönünde yaptığı şikayetler nedeniyle sahur vakti davul çalınmadığını anlatan Cesur, bunun için alınmış özel bir yasak olmadığını ancak sahur vakti davul çalınması halinde Kabahatler Kanunu çerçevesinde gürültüye neden olmaktan işlem yapıldığını kaydetti.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.