Muğla

Muğla'da "su tasarrufu" çağrısı

14:52 05 Temmuz 2017
Muğla'da "su tasarrufu" çağrısı

Muğla'da kışın kısa olması ve sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle su kaynaklarının ciddi oranda azaldığı, bazı ilçelerde su sıkıntısı yaşandığı bildirildi.

Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) Genel Müdürü Baki Ülgen, MUSKİ'de gazetecilere yaptığı açıklamada, Mumcular ve Geyik barajlarının 2012'den bu yana en düşük seviyeye gerilediğini, 2016 Haziran ayında yüzde 41 doluluk oranına sahip Mumcular Barajı'nda bu oranın 2017'nin aynı döneminde yüzde 27'ye gerilediğini söyledi.

Ülgen, yüzde 56 dolu olan Geyik barajında ise bu yılki doluluk oranının yüzde 44 olarak ölçüldüğünü, yeraltı ve yer üstü su kaynaklarında da ciddi azalma tespit edildiğini ifade etti.

Türkiye'nin en fazla yağış alan ikinci ili konumundaki Muğla’da beklenen yağışların yaşanmaması nedeniyle su kaynaklarının düşük seviyelerde kaldığını belirten Ülgen, şunları kaydetti:

"Yağış miktarının az olması özellikle Mumcular barajını etkilerken Geyik barajındaki su oranı da beklenin altında kaldı. İlimiz kurak bir kış mevsimi geçirdi. Bu dönemlerde de mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklılar nedeniyle buharlaşma oranı yüksek seviyelerde.

Bu nedenle su kaynaklarımızda yetersizlik baş göstermiş durumda. Vatandaşlar bu dönemde su kaynaklarının korunması açısından daha dikkatli olmalılar. Kış mevsiminde yağışların yeterli olmaması ve nüfusun fazla artması nedeniyle bazı ilçelerimizde su sıkıntısı yaşanmaktadır. Barajlarımızın doluluk oranı kritik seviyelere düşmüştür. "

Yeraltı ve yer üstü su kaynaklarında da ciddi oranda azalmalar tespit ettiklerine dikkati çeken Ülgen, ekiplerin tüm su kaynaklarında gerekli çalışmaları yaptığını, bulabildikleri bütün sağlıklı suyu şebekeye dahil etmeye çalıştıklarını dile getirdi.

Bahçe sulamasının içme suyu şebekelerinden yapılmaması gerektiğini vurgulayan Ülgen, içme suyu şebekelerinin tarımsal sulamaya hizmet etmediğini söyledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.